Обратно към категорията

Лекция - беседа “За децата на Ямбол” организирана от Инър Уийл клуб Ямбол и посветена на Априлското въстание

Добавено на: 22.04.2024 15:38
   

На 18.04.2024 година в Ямболски безистен се проведе публична лекция-беседа под мотото “За децата на Ямбол”, организирана от Инър Уийл клуб Ямбол и посветена на Априлското въстание. Мащабното събитие бе открито от представители на клуб “Млади възрожденци” към Профилирана гимназия “Васил Левски” в град Ямбол, чиято основна цел е съхраняване на българската идентичност и облик в съвремения свят, и опазване на българските възрожденски идеали. Думи на благодарност към клуба организатор поднесе директорът на гимназията - г-жа Донка Атанасова, която сподели,че през своята 135 годишна история гимназията, носеща името на Апостола на свободата - Васил Левски се е очертала като един истински паметник на българското родолюбие, защото през годините нейните ученици и преподаватели винаги са се стремили да съберат, и да запазят онези стойности, които са обединявали българския народ - героичното ни минало, прекрасният български фолклор, език, реч и писменост, и вярата която сме наследици от прадедите си.
Поздрав към присъстващите поднесе президентът на Инър Уийл клуб Ямбол - Яна Николова, която благодари на всички учениците, родители и преподаватели, които са се включили в проявата и на дарителите, които са ги подкрепили, участвайки в организираната от клуба благотворителна вечер “Бал на цветята”. Гост на събитето беше зам.областният управител на област Ямбол - Николай Костадинов, който също поздрави всички участници и подчерта, че историята трябва да се помни, за да вървим напред като личности, че трябва да се гордеем с нашата история, да я пазим и да я предаваме на бъдещите поколения.
За публичната лекция-беседа беше специално поканен представител на художествен музей - Панорамата “Плевенска епопея 1877 г.“ - историкът Богомил Бонев, който произнесе вълнуващо слово за силата на ревюлюционния български дух, за ролята на комитетите, на българското опълчение и за огромното историческо значение на Априлското въстание, което категорично е показало, че българският дух няма да бъде сломен.
Поради големия интерес към към събитието, то се проведе в две часови зони и в него се включиха ученици и преподаватели от шест ямболски училища.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!