Обратно към категорията

Лъжи и заблуждаване - опит за политическа игра върху съдбата на пет майки от Украйна и техните деца. Позиция на БЧК - Ямбол и Община Ямбол

Добавено на: 06.10.2023 13:05
   

Община Ямбол и БЧК Ямбол не могат да оставят гражданите на Ямбол да бъдат цинично заблуждавани чрез разпространението на подвеждаща информация. С настоящата позиция изразяваме категоричното си несъгласие с манипулативна информация, разпространявана от няколко бивши общински съветници и от кандидата за кмет на Ямбол Георги Славов, скрити зад групата "Бъдеще за Ямбол".

Всеки има право на собствено мнение и позиция, но преди такава да бъде изказана публично, е добре същите да се запознаят с всички факти и обстоятелства около темата, която ги вълнува. На 4 октомври чрез социалните мрежи и местни сайтове се налагат внушения, че в Ямбол се изгражда "Център за мигранти". Тази информация е лъжа и не отговаря на истината,  и някой трябва да поеме отговорност. Важно е да се отбележи, че така наречените "мигрантски центрове" в България се управляват и изграждат само от Държавната агенция за бежанците при Министерски Съвет. Не е в правомощията на БЧК или на Община Ямбол, нито във възможностите, както по закон, така и финансово, да създава такива центрове.

Истината е, че в Ямбол се ремонтира обект за временна закрила на пет украински майки и техните деца, които са изложени на опасност поради ситуацията в страната им. Центърът ще функционира в рамките на 5-6 месеца, през зимния сезон, когато всички хотели по морето, където украинските граждани бяха настанени, затварят и те остават без подслон. Целта на центъра е да предостави краткосрочно пребиваване на 5 майки и 5 деца, както и да предложи психологическа, социална и правна подкрепа на тези лица. Основната услуга към тези граждани няма да е самото настаняване, а работата с тях.

Общинските съветници на Ямбол дават своето съгласие да удължат срока за наем на помещение в полза на БЧК, което се е използвано за раздаване на хуманитарна помощ, а сега в него временно ще се помещава въпросният Център за закрила на украински майки. БЧК-Ямбол за пореден път изказва своята благодарност към Общински съвет-Ямбол и към  Община Ямбол, за подкрепата и съпричастността към високо хуманната и социално ориентирана дейност на организацията.

Считаме, че заблуждаващата кампания, която в момента тече в социалните мрежи, представя злонамерено предназначението на проекта и Центъра, използвайки едно хуманно дело за политически цели. Това е неприемливо и недостойно поведение, което не трябва да се толерира!


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!