Обратно към категорията

Местни избори 2023: Безпрецедентни за новата история на Ямбол

Добавено на: 30.10.2023 21:06
   

За първи път в историята на Ямбол от т.нар. демократични промени насам гражданското общество демонстрира толкова категорично своето желание да участва пряко в решенията за бъдещето на града. Кметът на гражданите Валентин Ревански събра рекордните 79.15 % още на първи тур. Нещо, което нито един от предшествениците му не е постигал, въпреки сериозните партийни подкрепи и силното политизиране на обществото в предходните мандати.

„Ние не искаме да се делим на партии. Искаме да се обединяваме! Да се обединяваме около каузи и успешно да ги решаваме“, заяви Валентин Ревански още през 2019 г. и продължи да отстоява тази си позиция през всичките четири години. 

Именно това успя да привлече толкова много граждани в каузите за възраждането на родните ни символи, за превръщането на коритото на река Тунджа от буренище в китен линеен парк, за изграждането на площадки за отдих на открито и много други. Не обещанията, а действията на екипа на Валентин Ревански увеличиха подкрепата им от 10 810 през 2019 г. до 16 813 гласа през 2023 г. Важно уточнение,  е, че това са действителните гласове.

Няколко партии, които не издигнаха свои кандидати за кметове, заявиха в аванс подкрепата си за Ревански, без такава да бъде искана. Но резултатите от изборите за общински съветници доказват красноречиво, че това съвсем не е определящо и не е вляло партийни гласове в резултата му. 

„Екип 16“ увеличи с доверието на гражданите мандатите си в местния парламент от 13 на 21. Листата с непартийни кандидати за общински съветници, водена отново от Енчо Керязов и Антон Шиков получи 9020 действителни гласа, или 52.02 %. 

„Възраждане“ влизат в Общинския съвет, макар и с два мандата, което е показателно, че определено са работили за себе си, като са увеличили гласовете си от 165 през 2019 г. до 714 през 2023 г. 

ПП „ГЕРБ“ получиха на 29 октомври 2023 г. само 1926 гласа за общински съветници и съответно местата им в Общинския съвет се намаляват на 4.

БСП смъкна резултата си с цели 11 пункта за последните четири години, за което могат да се сърдят единствено на непостоянната политика, която водят лидерите им на национално и местно ниво. Така техните 1 659 гласа им стигат за не повече от 4 мандата в Общинския съвет. Единият от тях е за техния кандидат за кмет д-р Недялка Петкова, която събра 1 255 гласа. 

С политиката, която води и по време на своето кметуване, и по време на последните четири години, и по време на предизборната кампания бившият управник на Ямбол Георги Славов срина сам резултата си от 3478 на 1298 гласа, и получи два мандата в Общински съвет. Важно е да отбележим, че основните му гласове са от един определен квартал в Ямбол.

Три мандата получават „Продължаваме промяната-Демократична България“, един – „Български възход“. 

Гражданското общество в Ямбол с право се радва след изборния резултат от 29 октомври 2023 г. Освен, че не позволи на организирания вот да промени волята му какво да е управлението на града през следващите 4 години, направи така, че в Общинския съвет да влязат и нови лица. Надяваме се и те да спазят предизборните си обещания и действително да работят за града и хората, а не да преследват личностни облаги.    

Дияна Бончева


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!