Обратно към категорията

МО започна процедурата по строителство на инфраструктура за НАТО в Ямболско

Добавено на: 27.01.2024 11:16
   

Министерството на отбраната е започнало процедурата по строителството на нова инфраструктура за силите на НАТО у нас край Кабиле, Ямболско. 

Това обяви министър Тодор Тагарев в писмен отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. 

Почти в края на 2023 година министерството е изпратило запитване до агенцията на НАТО по поддръжка дали може да се заеме с проектирането на нужните нови сгради и инженерните инфраструктури край Ямбол. България очаква писмо - оферта. 

В отговора на министъра няма информация за стойността на проекта, нито за сроковете, но в предишни изказвания от Министерството са казвали, че казармите, сградите, за техниката, пътищата за многонационалната бойна група на НАТО у нас ще струва почти сигурно над 100 млн. лева. 

Съоръженията трябва да са готови до 2025 година, а строителството за евентуалното увеличаване на бойната група на НАТО до бригада не трябва да притеснява местното население. 

Инфраструктурата, която ще обслужва отбранителните планове на НАТО у нас ще бъде на обща стойност 6 милиарда евро, стана ясно след завръщането на Тодор Тагарев от САЩ този януари. Тя ще включва пътища, железопътни линии, тръбопроводи и складове.  

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посочи, че е важно за НАТО остава изграждането на магистралата между Бургас и Варна. 

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!