Обратно към категорията

Над 1100 души в Ямбол празнуват на деня на Свети Сава

Добавено на: 05.12.2023 09:18
   

На днешния ден Българската православната църква почита паметта на Свети Сава Освещени. Той е наследник на аристократичен род, но презрял земните богатства, на 18 години става монах, а по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан.

Светецът дава цялото си наследство за построяването на странноприемници, болници и манастир край Йерусалим.

Манастирът „Свети Сава“ съществува и днес, а през цялото Средновековие е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.

На Савинден, както е наричан празникът в българския обреден календар, обичай е да се пържат мекици, които се раздават за здраве и благополучие.

Според българската традиция този празничен ден се почита заедно с празниците на Света Варвара и на Свети Николай, които са на 4 и 6 декември: „Варвара вари, Сава меси, Никола гости гощава“.

На този ден в Ямбол празнуват 1171 души. Сред тях 595 жени и 576 мъже.

Най-разпространеното име сред дамите е това на Десислава – 280 представителки. След нея се нареждат Славка-107, Станислава-93, Събина-57, Светослава-15, Владислава-11, Слава и Венцислава-9, Славея-5, Сабина-4, Славейка-3 и Савка-2.

При господата най-популярното име е Станислав с 200 представители. Следват Светослав-98, Слав-90, Венцислав-54, Славчо-38, Владислав-26, Съби-22, Слави-17, Десислав-14, Славейко-2, докато името на светеца – Сава е представено от 13 души.

Честит празник!


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!