Обратно към категорията

Над 1500 души празнуват Йордановден днес в Ямбол

Добавено на: 06.01.2021 12:33
   

На 6 януари Българската православна църква чества един от най-големите християнски празници Свето Богоявление /Йордановден/. На този ден Йоан Кръстител кръщава Божия Син Иисус Христос във водите на река Йордан. По време на кръщението небето „се отваря“ и Светият Дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен син, в Когото е Моето благоволение“.

На този празник Бог се появява в трите си проявления – Бог Отец, Бог Син и Светия Дух.

До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят демони и караконджули – наричат се „Мръсни дни“. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

В деня на Богоявление в църквата се извършва служба и навсякъде, където има водоем, се прави ритуално хвърляне на Светия кръст от свещеника. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година, а болните се къпят във водата, където е хвърлен кръста.

Отслужва се тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Светената вода в православните храмове се обновява и всеки отнася от нея в дома си, тъй като пречиства душата и предпазва от болести.

Имен ден в Ямбол празнуват 1 509 души, от които 844 мъже и 665 жени.

Името на свети Йордан носят 646 мъже в града, след това се нареждат господата с име Боян – 94 души, следва Данчо - 43, Богомил има 35 представители, Богдан – 19, Божан – 7.

Най-многобройни са дамите, кръстени Йорданка – 541, жените носещи името Данка са 48, с повод за празнуване са още са Божанa – 31, Йордана – 19, Богомила – 12, Дана – 8, Богдана – 6.

Честит имен ден на всички именици! Бъдете живи и здрави, горди с имената си и нека силата им ви носи всеки ден любов и добрини!


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!