Обратно към категорията

Над 200 деца и още 500 коледари се включват в Детския коледарски празник и фестивала „Ямболски коледарски буенек“ в Ямбол

Добавено на: 20.12.2023 16:34
   

Над 200 деца на възраст от 3 до 10 години се включват в Детския коледарски празник в Ямбол. Той ще се проведе на 21 декември от 10 часа в Зрителната зала на Община Ямбол, като основен организатор е Общински детски комплекс-Ямбол.

Детският коледарски празник няма конкурсен характер, малките коледари ще получат подаръци, а избрана от организаторите детска куда ще участва и в тържествената програма на Фестивала „Ямболски коледарски буенек“ на 25 декември.

Празникът на танцуващите коледари, който се провежда повече от 20 години в Ямбол, няма аналог в България.

Типичната само за Ямбол танцова стъпка, огласяна от звъна на шпорите на ботушите, е своебразен ритуал за встъпването на юношите в мъжество. Мъжката сила, мъжкото начало, съвпада с раждането на Христос. Коледарите показват новата сила, която възниква и която озарява хората.

Уникалният коледарски буенек е възникнал тук в началото на 19 век, като тръгва от най-стария квартал на града „Каргона“, а по-късно се пренася и на „Баира“.

В Ямбол и до днес съществуват два вида коледарски буенек – на „Каргона“ и на „Баира“. Затова и на 25 декември отново ще се проведат два конкурса – от 9:00 часа пред читалище „Пробуда-1909“ - на коледарските куди от „Каргона“, а от 13:00 часа и пред читалище „Зора-1945“ – на коледарските куди от „Баира“.

Заявки за участие и в двата конкурса са подали вече над 20 коледарски куди, като участниците в тях са повече от 500. 

Тази година е увеличен и наградният фонд за коледарските куди. И за двата конкурса са предвидени колективни и индивидуални награди.

Празнично веселие ще бъде организирано и в Градския парк на 25 декември, където вече е изпъстрено от коледния базар. На сцена до фонтана в парка в 12:00 часа започва празничната фолклорна програма с участието на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, танцьорите от „Всички стъпки“, коледарски групи. Водосвет за здраве ще отслужи архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий. А освен това можете да опитате и от ямболските мезета и вина, които предлагат там местните производители.   

На 25 декември ще се проведе и традиционното надиграване между коледарските куди. Началото му е от 11:00 часа, като коледарското шествие по ул. „Индже войвода“, Каргонски мост, ул. „Георги Дражев“, ул. „Цар Иван Александър“, площад „Освобождение“, ул. „Цар Освободител“, Градски парк – Ямбол, сцена до фонтана на Градски парк. По този повод в района ще бъде спряно и движението на превозни средства за няколко часа. Община Ямбол призовава при необходимост шофьорите да избират заобиколни маршрути.     


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!