Обратно към категорията

Находки от некропол в Ямболско ще бъдат включени в годишната национална изложба „Българска археология 2022“

Добавено на: 07.02.2023 09:07
   

Находки от надгробна могила в Ямболско, открити при българо-чешки разкопки, ще бъдат включени в годишната национална изложба „Българска археология 2022“, съобщи за БТА археологът и заместник-ръководител на проучванията Тодор Вълчев от Регионалния исторически музей в Ямбол.

Артефактите са от ранната и средната бронзова епоха. Открити са в некропол на скалисто възвишение край село Могила през миналата година. Археолозите са попаднали на две първични погребения – на жена и на дете. Гробните ями са били вкопани в скалите и дооформени с камъни.

Надгробната могила е в местността „Големия кайряк“ край селото. Тя е част от некропол с общо шест могили от ранната бронзова до римската епоха, като всички са обявени за недвижими културни ценности от национално значение. От 2004 г. насам са проучени четири от могилите в некропола.

Разкопките са в резултат на научно сътрудничество между Ямболския музей и Карловия университет в Прага, Чехия, като са участвали и студенти.

Ръководители на археологическите проучвания са директорът на музея гл. ас. д-р Стефан Бакърджиев и д-р Петра Тушлова от Карловия университет.

Националната изложба ще бъде открита в столицата на 15 февруари. Ще може да бъде разгледана до 21 май. В 16-ото издание на „Българска археология 2022“ са включени открития и изследвания на 17 музея в страната. Организатор и домакин е Националният археологически институт с музей при БАН. 

Изложбата и каталогът към нея представят най-впечатляващите археологически открития у нас от изминалата година. Включени са 30 обекта, илюстриращи развитието на културите в днешните български земи от неолита (6000 години пр. Хр.) до Средновековието. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!