Обратно към категорията

Напълно обновена: Галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол отново отваря врати

Добавено на: 05.01.2024 07:38
   

С тържествена церемония на 5 януари отваря врати напълно обновената Художествена галерия "Жорж Папазов" в Ямбол, съобщиха от общинския пресцентър. Ремонтът и модернизацията са на стойност над 4,3 млн. лева. Основната част от средствата са осигурени от оперативната програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 година.

Проектът включваше дейности по цялостно модернизиране на сградата и облагородяване на прилежащото дворно пространство. Всички помещения са основно ремонтирани, сградните инсталации са подменени. Обновени са покривите, подменeни са осветителната, отоплителната и ВиК инсталациите, доставено е модерно обзавеждане и оборудване за нуждите на културната институция.

Над 4000 творби притежава във фонда си ямболската художествена галерия. Сред тях са произведения на Жорж Папазов, Джон Попов, Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Енчо Пиронков, Златю Бояджиев, Петър Славов-Кера, Светлин Русев, Стефан Бъчваров, Стоян Венев, Васил Бараков и много други.

Галерията притежава и творби на именити чуждестранни автори - Дейвид Робъртс, Огюст Реноар, Хуан Миро, Роже Сомвил, Франциско Досамантес, Атсуо Сакацуме, Зоран Тодович - Дадо и др. Във фондовете ѝ е също ценна сбирка от 348 икони и църковна утвар, датиращи от 16 - 20 век, в която са представени различни иконописни школи. 

С осъвременяването на Художествена галерия „Жорж Папазов“ от общинската администрация се надяват да се стимулира развитието на културния туризъм в региона и да се предостави по-добра среда за творчество и изразяване на местните художници.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!