Обратно към категорията

С народния ритуал „зажънване“ започна прибирането на зърнената реколта в Тунджанско

Добавено на: 06.06.2024 15:35
   

С пресъздаване на народния ритуал „зажънване“ в Тунджанско днес започна прибирането на зърнената реколта. За 12-та поредна година жътвата беше открита в земеделските масиви с ечемик в село Търнава, в подножието на Бакаджишките възвишения.

Нивите първо бяха осветени, за да е успешно прибирането на реколтата в хамбарите. "Пътя на хляба" благословиха архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий и отец Стоян.

Със сърпове, паламарки и песни жетварите отрязаха първите ечемичени класове. Откриването на жътвената кампания продължи с раздаване на курбан за здраве и берекет в парка на селото. Празникът бе съпътстван от два конкурса – за детска рисунка и за характерни жетварски трапези с обредни хлябове, краваи и баници. 

В Ямболска област тази стопанска година са засети около 700 хил. дка с пшеница и 60 хил. дка с ечемик, по данни на Областната дирекция „Земеделие“.

Обработваемата земя в община Тунджа е близо 1 млн. дка, което я прави най-голямата земеделска територия в Южна България.

БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!