Обратно към категорията

Нашествие на щурци унищожава близо 295 хил. декара с посеви в Ямболско

Добавено на: 16.05.2022 14:39
   

Нашествие на щурци унищожава близо 295 хил. декара с посеви на територията на община Тунджа в Ямболско, съобщава БТА. Най-засегнати от насекомите са площите със слънчоглед, но има и поражения по насажденията с пшеница, ечемик, царевица и по лозовите масиви. Това съобщи заместник – кметът на общината Татяна Стоева, след обобщаване на данните от земеделските стопани.

„Земеделците масово започнаха да пресяват слънчогледа, но и в новозасетите площи също има нападение. Най-засегнати са землищата на селата Ботево, Генерал Инзово, Победа, Скалица и Тенево. Общината има само координационна роля в случая – да обобщи данните. Не можем да се справим с нашествие с подобни мащаби“, коментира Стоева.

От масовата популация на щурци са засегнати 32 села на общината. „Има в населените места, в дворовете, дори в къщите. Хората масово се оплакват, че щурците влизат в гардеробите и ядат дрехите“, каза още зам.-кметът.

По думите ѝ, ситуацията е бедствена и се налага свикване на междуведомствена комисия от отговорните институции, която да разреши пръскане със самолет или вертолет. Данните за засегнатите площи са подадени до Министерството на земеделието, Националната служба по растителна защита, Областната дирекция „Земеделие“ и областния управител.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!