Обратно към категорията

Нина Терзиева: Честит Ден на народния будител!

Добавено на: 01.11.2023 09:08
   

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ,

БИБЛИОТЕКАРИ, ДРАГИ ЖУРНАЛИСТИ,

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

В днешния празничен за всички българи Ден на народните будители се обръщам с признателност за труда и енергията, които влагате ежедневно, за да разпространявате просвещението, културата и вярата в по-доброто.

“Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!”, е казал Васил Друмев.

Днешният празник е не само преклонение пред миналото, почит към първоучителите на Националното възраждане и освободителните борби като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Христо Ботев, Васил Левски, Стефан Караджа. Той е и един своеобразен поглед към бъдещето.

Такъв е и заветът на министъра на народната просвета Стоян Омарчевски и главният секретар д-р Филип Манолов, които на 28 юли 1922 г. подписват Окръжно № 17743 за провъзгласяването на 1 ноември за празник на българските будители. Да бъде празник на всички „големи и малки строители на нашето възраждане и освобождение, както и големите фигури на политико-обществени и културни дейци след освобождението“, които „са завещали на поколенията своите несъкрушими, светли дела, които трябва да се сочат като примери, като образци на бляскаво изпълнен отечествен и национален, културен и граждански дълг“.

Сред тях безспорно са и първите боляровски учители - поп Никола - Митрето от с. Пашакьой и поп Захари от с. Малък Боялък, Иван Даскала, Куарти Дражев, Желязко Кармашиков и много други, благодарение на които в община Болярово се градят училища и читалища.

Тези училища и читалища, в които вие, днешните учители и читалищни дейци, се опитвате да съхраните и да развиете нашите традиции и духовност, които предците ни са завещали в наследство.

Вие сте съвременните будители, от които очакваме не само да съхраним миналото ни величие, но и да го представим пред децата по най-добрия начин.

Трябва да помним, „че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното“. И да предаваме този завет на децата си!

На всички вас, съвременни просветители и творци на изкуството, пожелавам здраве, силен дух и вяра в доброто бъдеще на България.

Честит Ден на народния будител!

Нина Терзиева,

И.д.кмет на Община Болярово


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!