Обратно към категорията

Нямаме спогодба с Турция за откриване на ГКПП "Странджа - Малкочлар"

Добавено на: 19.01.2023 08:52
   

В хода на проведените до момента заседания по линия на Смесените българо-турски гранични комисии не са поставени за разглеждане въпроси, отнасящи се за откриване на нови ГКПП на българо-турската граница, както и за откриване на ГКПП „Странджа-Малкочлар“.

Запитвания, въпроси и предложения, които се отнасят за откриване на ГКПП „Странджа-Малкочлар“ на границата с Република Турция, не са постъпвали и разглеждани в хода на заседанията на Междуведомствения съвет по въпросите. МВР не разполага с информация за подписана двустранна Спогодба с Република Турция за откриване на ГКПП „Странджа-Малкочлар”. Това посочва служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в отговор на депутатски въпрос.

Демерджиев отбелязва, че за откриване на граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) са необходими изразена воля за откриване на ГКПП от две съседни страни; подписване на Спогодба/Споразумение за регламентиране на условията и задълженията на компетентните гранични служби, в резултат на двустранни преговори от­страна на компетентните институции на страните; сформиране на Смесена експертна комисия от представители на отговорните и компетентни институции на страните, в рамките на която да бъдат уточнени вида, параметрите, предназначението на граничния пункт (какъв вид трафик ще преминава през него) и работното му време; предприемане на действия на национално ниво по финансиране (включително и за осигуряване на необходимия ресурс от служители за извършване на гранични проверки) и определяне на бенефициент за изграждането на ГКПП.

Източник: БГНЕС


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!