Обратно към категорията

С обновени сгради на детски градини започва новата учебна година в община „Тунджа“

Добавено на: 14.09.2023 10:33
   

С две обновени сгради започват новата учебна 2023/ 2024 година детските градини на територията на община „Тунджа“ – новата сграда на втората група в с. Роза, която беше открита на 1 юни, и ремонтираната сграда на групата в с. Крумово, която е открита на 14 септември. В общината са формирани общо 29 целодневни детски групи, от тях 3 яслени. В групите са записани общо 474 деца в предучилищна възраст, в т. ч. 24 деца в яслените групи.

За новата учебна година са осигурени познавателни книжки за всички деца в предучилищна възраст, записани в общинските детски градини; специализиран транспорт за децата до средищните детски градини и собствен превоз с автобус за децата до защитената Детска градина „Звездица“, с. Скалица.

От началото на учебната 2023-2024 година общинските детски градини ще участват в проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“. Община „Тунджа“ в партньорство с Детска градина „Изворче“, с. Кабиле ще реализира дейности по проект „Порастваме, играем и творим заедно“ – интерактивни модели на взаимодействие с родителите от етническите малцинства и приобщаване към ценностите на предучилищното образование.“ Проектът е на стойност 27 200 лв. и се финансира от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства по приоритет 4 на Конкурсна процедура 33.22-2023.

По приоритет 1 на същата процедура е спечелено финансиране в размер на 29 090 лв. по проект „Звездички мечтаят да могат и знаят“ на ДГ „Звездица“ с. Скалица.

Предучилищно образование на 5 и 6 – годишни деца ще се провежда и в две полудневни групи - по една група в НУ „Васил Левски“, с. Завой и в ОУ „ Св. св. Кирил и Методий“, с. Веселиново.

В Общинския център за изкуство и извънучилищна дейност „Тунджа”, с. Кабиле ще бъдат формирани общо 11 групи за занимания по интереси за учебната 2023-2023 г. в направление „Изкуства“, профил „Изобразително и приложно изкуство“ с общо 117 деца и ученици.

Общината съхрани училищната инфраструктура за учебната 2023 – 2024 година от 10 училища - 2 начални, 6 основни, едно обединено училище и едно средно училище.

Броят на първокласниците е 125, в първия учебен ден те ще получат подарък от община „Тунджа“ - учебно помагало по гражданско, здравно, екологично и интеркултурно образование, ученически тетрадки и пособия.

Учениците от І до VІІ клас в общинските училища са общо 825, а от VIII до ХII клас - 97 ученици. Записаните за новата учебна година 922 ученици са повече спрямо предходната, когато са били 914 ученици.

За началото на учебната година всеки от осмокласниците в професионалните паралелки на двете средни общински училища – Средно училище „Св. Паисий Хилендарски", с. Скалица и Обединено училище „Васил Левски“, с. Тенево, ще получи еднократно финансово стимулиране, средствата са осигурени от благотворителния фонд.

Във всички училища са осигурени учебници и учебни помагала и задължителна училищна документация.

На работна среща с директорите на общинските училища е изведена като належаща необходимостта от нови училищни автобуси за общинските училища в селата Роза и Дражево. Общината е отправила мотивирано искане до Министерство на образованието и науката. Споделено е и сериозно затруднение на общинските училища за обезпечаване на средства за осигуряване на обедно хранене на учениците, като важен компонент от целодневната организация на обучение.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!