Обратно към категорията

Община Болярово с нов горскостопански план

Добавено на: 25.09.2021 14:45
   

Обществено обсъждане на новия горскостопански план 2021-2030 г. на община Болярово се проведе на 24 септември.

Община Болярово има малко над 5 хиляди хектара гори, обясни инженер Зорка Минчева главен експерт в Регионална дирекция по горите-Сливен. В национално значение те са от особена важност, защото има значение за защита на почвите, добрия климатичен баланс, местообитанията на животните и растенията в Странджа-планина, както и за развитието на дърводобива, допълни тя. Наличието на добра горска растителност тук е важно за целия Балкански полуостров и на Европа, въобще, тъй като от тук минава Виа понтика – пътя на всички прелетни птици.  

Общинското звено „Гори“ е изключително добре организирано, кметът на общината е подбрал наистина екип от специалисти, каза още Зорка Минчева.

Добивът на гъби, билки, трюфели и развитието на екотуризма са възможности, които могат да се използват от местното население за бизнес в горите, посочи главният експерт в Регионална дирекция по горите - Сливен. Тя обърна внимание и за засилването на охраната на горите от незаконни бракониерски сечи и от горски пожари.

Планът, който ще бъде утвърден от директора на РУГ-Сливен, е съгласуван и с Министерството на околната среда и водите и с Басейнова дирекция Източно беломорски район.

Поддържането на горите е изключително важен отрасъл за община Болярово, сподели кметът Христо Христов. Той допълни, че трябва да се засили контролът върху разрешителните за бране на гъби, дрян, билки и трюфели в общинските гори, тъй като от това би могло да влизат приходи в общинския бюджет. За охраната на горите се разчита и на гранична полиция, която има постоянно присъствие в района. Последните сигнали за пожар е подаден точно от гранични полицаи, което е позволило навременното погасяване на пламъците. През следващите години трябва да се увеличи и залесяването, с цел опазването на горите. Това е причината още тази есен да бъдат ограничени количествата дърва, които се предоставят на местните домакинства от общинските гори, обясни кметът Христов.

Досегашната нагласа, че ще се отопляваме на твърда дървесина и че общината ще осигурява неограничено дърва на социална цена, трябва да се промени, каза и заместник-кметът Нина Терзиева. Всички политики за устойчиво развитие ще бъдат стриктно спазвани от общината, заяви тя.

Лесоинженерът на общината Николай Павлов изрази благодарност към РУГ-Сливен за доброто партньорство. Той посочи, че въпреки социалната цена на дървата за огрев, която общината поддържа от години, общинското звено „Гори“ е на печалба.

В новия горскостопански план за първи път е заложено възстановяването на горите по два начина - чрез възобновителна сеч, както и чрез изкуствено залесяване в това число и на голините.

От ръководството на общината изразиха пред представителите на РУГ-Сливен и притесненията си, че разрешенията за проучвания и добив за злато на територията на общината, ще се отрази сериозно и върху общинските гори.

Зорка Минчева обясни, че участва като представител на Министерството на земеделието, горите и храните в разработването на Европейския план за възстановяване. В комисията е обсъждан въпросът как да се реагира за проучвателни дейности на територията на горите. Община Болярово попада в защитените зони на „Натура-2000“. По Конституция, собствеността е неприкосновена. „Трябва да се борим и да не позволяваме да се унищожават горите. Надяваме се, Европейската комисия също да застане твърдо зад нас.“, каза още Зорка Минчева.

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!