Обратно към категорията

Община Болярово отбелязва Богоявление и 173-тата годишнина от рождението на Ботев без масови прояви

Добавено на: 05.01.2021 10:40
   

Община Болярово няма да организира тази година провеждането на традиционното ритуално хвърляне на кръста във водите на река Поповска по случай големия християнски празник Богоявление - Йордановден, съобщиха от общината.

„Не хвърлянето на кръста е реалната същност на Богоявление, а кръщаването на Иисус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Всички ритуали, които се извършват и в църковния храм, в това число и освещаването на водата, са свързани с молитвите ни за здраве и благополучие на нас, на семействата ни, на приятелите ни.

В този смисъл, се надявам, че ще се съгласите с мен, че с цел опазването на здравето и живота на хората, е по-добре да пропуснем ритуала по хвърлянето на кръста в реката на днешния Йордановден и да посрещнем празника без масови прояви, съгласно препоръките на здравните власти“, се казва в обръщение на кмета Христо Христов към жителите на община Болярово.

На 6 януари отбелязваме и и 173-тата годишнина от рождението на поета и революционер Христо Ботев.

„Един от най-важните уроци, които ни завеща Ботев, чието рождение е свързано с Рождество Христово по стар стил, е да обичаме народа ни, да бъдем заедно с него и в добро, и в зло. Нека никога не забравяме великите българи и бъдем достойни последователи на техните идеи и завети! Нека всички съхраним силата на християнската вяра и доброто в сърцата си!“, призовава боляровският кмет.

По случай Йордановден и Ивановден той отправя пожелания към всички празнуващи и носещи имената на светците крепко здраве, благоденствие и семейно щастие! „Бъдете щастливи и вярвайте в себе си! Честит празник!“, се казва още в приветствието на Христо Христов.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!