Обратно към категорията

Община „Тунджа“ промени Наредбата за обществения ред за справяне със силния шум

Добавено на: 30.06.2023 17:46
   

Община „Тунджа“ въвежда нови текстове в Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред, имуществото и чистотата, за да намери начин да се справи със зачестилите сигнали на граждани за силна музика и шум в жилищната среда на населените места.

Новите текстове от Наредбата регламентират забрана за времето от 14 до 16 часа и от 22 до 8 часа извършването на дейности, причиняващи шум, вибрации, отделяне на прах, дим, излъчвания, замърсявания и др. в имоти в жилищни зони, с които се нарушават спокойствието и отдиха на гражданите. В друга алинея на същия текст от Наредбата се забранява през цялото денонощие използването на музикални инструменти, озвучителни системи и други електронни устройства, възпроизвеждащи музика, говор или шум в частни имоти или други територии в жилищни зони, с които се нарушава спокойствието на гражданите.

В допълнението на наредбата се регламентират и административни наказания за извършените нарушения. Глоба в размер от 20 до 1000 лв. за физически лица, а за еднолични търговци и юридически лица имуществената санкция е от 100 до 3000 лв. При повторно нарушение глобите се увеличават на - от 100 до 2000 лв. за физически лица и от 300 до 5000 лв. – за юридически.

Целта на промените е да се създаде възможност за всеки възникнал проблем органите на реда на МВР да могат да реагират и да съставят актове за установени нарушения на Наредбата.

През 2020 година Върховният административен съд отмени текстове от Наредбата, с които общината се опитваше да регламентира противодействието срещу силния шум и административната отговорност за нарушения на обществения ред.

На последното си заседание общинските съветници приеха единодушно новите текстове на Наредбата, която ще влезе в сила след преминаване на контрол по законосъобразност.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!