Обратно към категорията

Община Ямбол показва средновековна България в картини

Добавено на: 29.05.2024 12:28
   

Как е изглеждала тронната зала на българските владетели от Средновековието? Отговор на този въпрос дават картини, дело на художниците Марина Варенцова-Русева и Николай Русев, които бяха показани край Средновековната стена в Ямбол на 28 май, а от днес са изложени и в Художествена галерия „Жорж Папазов“.

Експозицията бе открита от кмета Валентин Ревански и от директора на художествената галерия Петко Йорданов.

„Реставрираната ямболска крепост носи в себе си славната история на нашия град, с която всеки един от нас трябва да се гордее. Всички помним как изглеждаше това място. Сега този исторически обект с национално значение е върнат на Ямбол и на България“, каза кметът Валентин Ревански. Той благодари на художниците, както и на управителя на национален обект Етнографски комплекс „Златоград“ инженер Александър Митушев за съдействието изложбата „Български владетели и исторически битки“ да гостува в Ямбол.

Проявата, с която беше дадено началото на празничните прояви, посветени на деня на Ямбол – Свети дух, обедини усилията на Община, художествена галерия, Драматичен театър „Невена Коканова“, Регионален исторически музей, дамския хор „Проф. Георги Димитров“ с диригент Весела Пастърмаджиева и Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, за да се пресъздаде величието на славното минало на Ямбол от периода на Второто българско царство.

Актьорите от Драматичен театър „Невена Коканова“ Димитър Димитров, Росица Атанасова и Радослава Донева върнаха присъстващите към времето на втората половина на XIV в., когато управител на ямболската крепост е братът на цар Иван Александър - Шишман.

„Досега нашите творби, пресъздаващи знакови за историята на България битки, царе и царици са показвани във Варна, Златоград и на други места, но отделно. За първи път Ямбол ни даде възможност и ние самите да ги видим в една обща експозиция, за което изключително много благодарим на общинското ръководство“, сподели Марина Русева.

В експозицията са показани 38 картини с маслена живопис. Те представят водената от Аспарух битка между българи и ромеи в Онгъла през 680 г., великата битка при Ахелой през 917 г., разгрома на ромеите от армията на кан Крум през 811 г. и други славни боеве от историята на българските воини. Сред портретите на българските владетели са тези на Аспарух, Тервел, Самуил, Борис I, Иван Александър, както и на техните съпруги. Те са рисувани с вещите консултации на най-добрите специалисти по средновековна история – професорите Пламен Павлов и Николай Овчаров. Ето защо всичко в тях е автентично – облеклата, накитите и инсигниите, бележещи владетелското достойнство на високопоставените мъже и дами. Картините са част от колекцията на национален обект "Етнографски комплекс“- Златоград.

Изложбата може да бъде видяна до 12 юни в обновената ямболска художествена галерия „Жорж Папазов“.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!