Обратно към категорията

Общините в ямболско запазват размера на таксата за смет

Добавено на: 30.12.2020 08:34
   

Таксата за битови отпадъци в ЯМБОЛ да остане в същия размер и за догодина предлага кметът Валентин Ревански на общинските съветници. Те трябва да вземат решение за това на днешното си заседание, което започва в 9 часа. За жилищните имоти таксата е 2,46 промила върху данъчната оценка, за нежилищните – 4,04 промила, като е дадена възможност на предприятия и юридически лица да заявяват и плащат такса за контейнер, като декларират конкретни количества отпадъци до края на годината.

5 831 705 лева са необходими за дейностите по чистотата в Ямбол за 2021 г., става ясно от план-сметката. От тях от такси от граждани и предприятия се очакват да постъпят 4 350 000 лева. Останалите 1 481 705 лева ще бъдат осигурени от други общински приходи. Ще бъде подадено искане и за възстановяване на набрани отчисления по сметката на община Ямбол в Регионалната инспекция по опазване на околната среда в размер на около 480 хиляди лева. Това са всъщност средствата, за които са преработени отпадъци, без да бъдат депонирани.

План-сметката за определяне на таксата за битови отпадъци ще гласуват на извънредно заседание общинските съветници в община ТУНДЖА. Началото е в 10 часа днес. Планираните разходи за 2021 г. са 1 295 021 лв., което е с около 9 % повече от тази година. Увеличението е заради повишаването на държавните такси за депонираните отпадъци, осигуряване на допълнително съдове за отпадъци по искане на 26 кметове на населени места, както и за увеличаване на честотата по сметоизвозване в селата Чарган, Симеоново, Златаре и Овчи кладенец. Таксата за битови отпадъци да бъде леко повишена, предлагат от общинската администрация. Така за жилищните имоти увеличението ще е в границите от 0,2 до 7,3 промила в различните населени места, а за нежилищните варира от 0,2 до 7 промила.

И в община БОЛЯРОВО предвиждат осигуряването на допълнително съдове за населените места. В града вече започна доставката и разпределянето на нови контейнери по квартали. За да подобри качеството на услугите си, община Болярово купува и нова сметосъбираща машина. Там също съветниците решиха размерът на таксата за битови отпадъци за 2021 г. да не се променя. Таксата остава 3 промила за жилищните имоти и 11,50 промила за нежилищни имоти на юридически лица.

За следващата година са планирани разходи от 200 хиляди лева за поддържането на чистотата по обществените територии, сметосъбирането и извозването на битовите отпадъци и общото регионално депо с община Елхово. Кметът на община Болярово Христо Христов изрази надежда скоро да започне и реалната реализация на проекта за преработващи инсталации на регионалното депо, което ще намали значително и количествата зелен отпадък и ще се отрази и на разходите. Водеща по този проект е община Елхово.

И в община СТРАЛДЖА таксата за битови отпадъци да не се променя, гласуваха вчера общинските съветници. Общата сума, която планират за чистотата там за 2021 г. е 735 600 лева. В община Стралджа също очакват от Регионалната инспекция по опазване на околната среда да им възстановят 96 300 лв. Там също ще дофинансират дейностите по чистотата със собствени приходи, в това число и несъбрани от предходни години такси.

В ЕЛХОВО собствениците на жилища в града ще плащат по 4 промила върху данъчната оценка, а на нежилищните – по 10 промила, съгласно утвърденото вече решение от общинските съветници. За селата Изгрев, Лалково и Пчела таксата за жилищата е 3,5 промила, в останалите села е 2,5 промила. За нежилищните имоти по селата таксата е 9 промила.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!