Обратно към категорията

Обявиха 12-ия конкурс за написване пиеса, част от Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“

Добавено на: 13.10.2023 14:08
   

Започна литературният конкурс, който е част от Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“. Надпреварата се обявява за 12-и път и е единствената у нас за написване на куклено-театрална пиеса. Срокът за предаване на творбите е до 1 декември 2024 г. Това съобщи директорът на Държавния куклен театър „Георги Митев -Жоро“ в Ямбол Елена Дойчева.

Пиесите не трябва да са публикувани до момента, поставяни на сцена или участвали в други конкурси. Те ще се състезават в три раздела – оригинален авторски текст, драматизация по класическа приказка и текст за образователен спектакъл. Отличените пиеси ще бъдат обявени през 2025 г., когато се очаква да е 23-тият фестивал „Михаил Лъкатник“.

По традиция една от наградените пиеси ще оживее за първи път на сцената на ямболския куклен театър. Ще бъде връчена и специална награда на името на писателя Стефан Чирпанлиев. Отново ще бъде издаден и сборникът „Приказна фиеста“, в който са събрани номинираните пиеси от конкурса.

Литературният конкурс е уникален с това, че не само съхранява българската драматургия за куклен театър, а и самото куклено изкуство у нас. Сборникът „Приказна фиеста“ е единственото издание, което проследява и тенденциите в развитието на куклено-театралната драматургия, подчерта Дойчева.

Националният куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ се организира от Ямболския куклен театър „Георги Митев- Жоро“, с подкрепата на Министерството на културата, Съюза на артистите в България, Дружеството на писателите в Ямбол, общините Ямбол и Тунджа.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!