Обратно към категорията

Около 3 млн. лева са несъбраните задължения от некоректни абонати на ВиК дружеството в Ямбол

Добавено на: 17.01.2024 07:25
   

Около 3 млн. лева са несъбраните задължения от некоректни абонати на ВиК дружеството в Ямбол. Заради социалната поносимост, енергийният регулатор не позволи на дружеството да повиши цената на кубик вода от началото на годината до тази в одобрения бизнес - план.

Събираемостта на сметките за използваната от абонатите вода е добра, но въпреки това задълженията през годините се увеличават, посочи управителят на ВиК- Ямбол Христина Микуцева, която пое поста преди броени дни: „Може сумата да изглежда голяма, стресираща, но от тази година ще ви дам информация от 19 млн. лева фактурирани не са събрани около 103 хил. лева.“

В утвърдения от регулатора 5- годишен бизнес план на ВиК дружеството от началото на тази година цената за кубик вода в Ямбол трябваше да е 4 лв. и 99 ст. ,но самият регулатор не позволи посочената цена да влезе в сила. Към момента цената на кубик вода в Ямбол е 4,96 лв. какъвто е и социалният праг на поносимост.

Новият управител на ВиК дружеството в Ямбол посочи още, че около 1,5 млн. лева не са били инвестирани през миналата година и ще бъдат усвоени заедно със заложените за инвестиции 3 млн. през 2024 година.

"Това са инвестиции, които по бизнес плана са разпределени в определени пера - за подмяна на водопроводната мрежа, помпи и всичко, което би допринесло за повишаване на ефективността на водоснабдителната мрежа, на услугата, на показателите за качество", каза Микуцева.

По думите ѝ приоритет е и ВиК да се отвори като институция, да се подобри комуникацията с потребителите. Ще се търси и обратна връзка относно качеството на услугата и отношението на служителите на ВиК към абонатите, посочи още новият управител на ВиК-Ямбол.

Източник: БНР

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!