Обратно към категорията

Още 2,3 млн.лв. за Ямбол и Стралджа за строителство, ако депутатите одобрят правителствен проект

Добавено на: 04.07.2024 09:09
   

Правителството одобри вчера проект на Закон за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година. С него се въвеждат нови приоритетни проекти по Инвестиционната програма за общински проекти.

Измененията в общинската Инвестиционна програма бяха изготвени от Министерството на финансите на основание предложения на кметовете на общини. В рамките на определените срокове са получени писма от кметове на 100 общини, с общо 550 броя предложения за промени в приложението: за замяна на определените в приложението проекти с нови (24 броя), за отпадане на определени в приложението проекти (28 броя), за допълване на определените с приложението проекти с нови (299 броя), както и за промяна на параметрите на вече предвидени в приложението (199 броя).

Броят на проектите в приложението се увеличава с 271 проекта, т.е. от 2 258 утвърдените по приложението проекти стават 2 529 броя.

С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември 2026 г. се увеличава с 380,1 млн. лв.

В област Ямбол допълнените проекти са за общо 2 327 100 лв.

800 хиляди лева се очаква да бъдат отпуснати на община Ямбол за изграждане на пътно кръгово кръстовище на бул. „Крайречен“ и ул. „Крали Марко“. Още 300 хиляди лева се очакват за изграждане на канализация по ул. „Шести септември“.

Останалите 1 227 100 лв. са за община Стралджа – за реконструкция на водопровода от напорния водоем до входа на града, за благоустрояване на централната градска част, за озеленяване между илиците „Хемус“ и „Радецки“ и за изграждане и обновяване на обществени площи в Зимница.

Чрез Инвестиционната програма се подпомага изпълнението на капиталовата програма на общините за периода 2024-2026 г. Финансирането на проектите се извършва на база сключени споразумения между министъра на регионалното развитие и благоустройството и кметовете на съответните общини, със срок на изпълнение и въвеждане в експлоатация до 31 декември 2026 г.

Проектът за изменение и допълнение на закона, обаче, трябва да бъде одобрен и от Народното събрание, за да влезе в сила.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!