Обратно към категорията

Още 3,8 млн. лева са отпуснати от държавата за доизграждането на новата болница в Ямбол

Добавено на: 23.12.2022 07:24
   

Още 3,8 млн. лева са отпуснати с Постановление на Министерския съвет за доизграждането на новата болница в Ямбол, съобщиха на брифинг областният управител на Ямбол Георги Чалъков и изпълнителният директор на областната Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов.

Болницата ще бъде довършена, процесът е необратим, увери областният управител на Ямбол. Чалъков добави, че е получено пълно съдействие от Министерството на здравеопазването. Работи се в синхрон с ръководството на лечебното заведение, каза още той.

С тази сума осигурените средства от началото на строителството стават 30,3 млн. лева. Отпуснатите 3,8 млн. лв. ще бъдат използвани за изграждане на две външни стълбища, противопожарна безопасност на сградата, възстановяване на част от фасадата, ограда, паркинги и част от ВиК дейностите, обясни директорът на болницата.

По думите му са необходими още близо 9 млн. лева за индексация на цените на поскъпналите строителни материали. Цялостното завършване на болничния комплекс ще струва близо 63 млн. лева. В началото на 2023 г. ще бъдат обявени обществени поръчки за медицинската апаратура и обзавеждане. Ще бъдат необходими още около 33 хил. лева по двете пера.

Директорът на ямболската болница за пореден път подчерта, че базата на сегашната болница е много амортизирана. Той посочи, че новата база е ключова, не само за пациентите и работещите в лечебното заведение, а и за привличане на нови лекари и медицински сестри.

„Ето сега пак има спукани тръби на парното, копаем. Разходната част е по 50 хил. лева на месец само за счупени врати, прозорци, нагреватели, бойлери, тоалетни казанчета и подобен род стопански разходи“, каза д-р Диманов.

Строителството на 12-етажната нова сграда за областната болница в Ямбол започва още преди 43 години, като за този период е спирано и възобновявано неколкократно. Поредното довършване започна през март 2021 година.

Източник: БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!