Обратно към категорията

Освещават ремонтирания храм в село Воден на 21 октомври

Добавено на: 11.10.2023 21:20
   

Тържествено освещаване на ремонтирания храм „Св. Георги“ в село Воден ще се състои на 21 октомври от 10.00 часа. Църковното настоятелство, Община Болярово и кметство село Воден отправят покана към всички жители и гости на общината да се включат в празника.

Храмът се издига на най-високото място в селото и се вижда от всички населени места в околността. Старата църква преди това, построена през 1841 година, е била опожарена по време на Руско-турската освободителна война от отстъпващите турски войски. Градежът на новия храм започва след Освобождението и е завършен и осветен през 1902 година. Той е обявен за паметник на културата от местно значение, заради забележителната си архитектура.

Черквата е уникална с красивите синьо-зелени каменни колони, с които са подчертани високите зидове. Камъните са докарани от Лозенград, а пренасянето им става с каруци през нощта, охранявани от въоръжени воденци, защото турците се зарекли да не позволят камъните да отидат за строеж на християнски храм.

Светинята пази документи, регистри и църковна литература от първите години на миналия век. В тях е описано, че майстор Цаньо Ганчев от с. Генчовци построил храма по свой терк, а иконостасът, иконите, всички изображения и украшения са изработени от иконописците Цаню Стойчев и Димитър и Георги Миневи от гр. Трявна.

За съжаление, времето и природата оставиха своя отпечатък. Храмът беше започнал да руши. За да съхранят православната обител, общинското ръководство, кметството и жителите на селото организираха кампания и редица инициативи, свързани с набиране на средства.

От общинския бюджет бяха отпуснати спешно като дарение на църковното настоятелство 30 хиляди лева, от дарения бяха събрани още 18 000 лв., с които беше извършен наложителният ремонт на покрива.

На 21 октомври ще бъде извършено тържественото му освещаване и ще бъде отслужена света литургия за здравето и благоденствието на всички дарители и жители на община Болярово.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!