Обратно към категорията

Отбелязваме Богоявление

Добавено на: 06.01.2021 10:53
   

24-годишен свързочник извади кръста от ледените води на река Тунджа в Ямбол. Тони Славов служи в авиобаза Безмер и за четвърти път се хвърля в реката на Йордановден, но за първи път успява да го извади. Той беше награден от кмета на Ямбол Валентин Ревански.

По-рано през деня в град Ямбол бе отслужена празничната литургия в православен храм „Св. Николай Чудотворец“, както и в останалите храмове в Ямбол.

Тържественият водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена беше извършен в Авиобаза „Безмер“ при закрити врати.

Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Смята се още за ден на светлината и просвещението.

Смята се, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

След извършеното тайнство хората с очите си видели от небето да се спуска бял гълъб, който кацнал на рамото на Христос и който е символ на триединството - Отца, Дух и Сина.

Празникът има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С празника се слага край и на така наречените „мръсни дни”.

Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

Имен ден празнуват: Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий


Маркери: Йордан, Смята

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!