Обратно към категорията

Откриха новия православен храм в село Завой

Добавено на: 28.12.2022 12:48
   

Село Завой вече има своя нов духовен храм. На Стефановден беше открита църквата „Покров на Пресвета Богородица“ - мечтана и строена повече от 20 години, успешно завършена с усилията на цялата местна общност и на приятели на населеното място и на община „Тунджа“.

Това е най-новият храм в община „Тунджа“ – 13-ят за последните 19 години.

Литургия за откриването на храма отслужиха Агатополският епископ Йеротей в съслужение с Архиерейския наместник архимандрит Димитрий и свещеници от Сливенска епархия.

На откриването присъстваха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, заместникът му Димитър Димитров, народният представител Димитър Иванов, дарители, сред които бяха Стоян Проданов, Стефан Личев и др., архитект Олег Николов, иконописецът Живка Вълкова, дърворезбарят Емил Найденов, строителите и много други, допринесли за завършването на храма.

Да принесем от новия храм в нашите семейства тази топлина, светлина и любов, да помним, че църква означава общност, хора събрани заедно с една вяра и едно сърце, да бъдем обединени не само за светите дела. Да не изпадаме в завист и злоба един към друг. Държавата ни е разсипана, защото не успяваме да съхраним в душите си любовта към ближния, а изпадаме в гняв и в безумие. Нека този храм послужи за пример, че ние можем да бъдем обединени за добри каузи“, каза в приветствието си епископ Йеротей.

Кметът Георги Георгиев пдчерта, че се гордее със завойци, успели да завършат дълго чакания храм, благодари на всички, дали своя дан за храма и им пожела той да бъде пълен с вярващи хора, защото вярата ще ни направи по-добри.

Кметът на селото Румяна Тодорова припомни историята на храма. Идеята Завой да има свой храм е на най-стария жител на селото – 94-годишния Димитър Радев още през 2001 г. Общински съвет „Тунджа“ предоставя безвъзмездно терена, през 2002 г. при предишния кмет Мария Славова е положен основният камък и е започнало строителството, в началото само с доброволен труд, след това продължава от строителна фирма. Сред първите дарители са Стоян Проданов, осигурил бетона за строежа на църквата, Стефан Личев, Иван Гарелов и др. През 2008 г. в строежа на църквата са вложени средства от ликвидацията на СМП. Община „Тунджа“ с решение на Общински съвет на три пъти през годините е предоставяла средства – общо 11 000 лв., финансиране е осигурено и от дирекция „Вероизповедания“. През 2019 г. след репортаж на Вили Вълчева от „Ера ТВ“ се появява и най-големият дарител - Константин Нинов, който не е свързан със Завой, но милее за българското и за вярата.

Елена и Димитър Димитрови от Завой организираха кампания и изработиха благотворителен календар за набиране на средства за оборудване на храма.

На откриването присъства и родената по време на полагането на основния камък Валерия и нейната майка Таня Мирчева, дарили купела за кръщене. Облеченият в народна носия Иван Димов дари на храма икона на Св. Николай.

За да бъде празникът на село Завой истински, община „Тунджа“ подари на жителите концерт на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!