Обратно към категорията

Пета поредна година арменската общност в Ямбол посреща Великден в новопостроения храм „Сурп Агоп“

Добавено на: 17.04.2022 10:19
   

Арменската общност в Ямбол се подготвя да посрещне утре Великден в новопостроения храм „Сурп Агоп“. В навечерието на светлия празник в църквата кипи подготовка. Пета поредна година арменците в града имат свой молитвен дом, благодарение на Соня Аршавир – радетел за християнската вяра и дългогодишен музикален педагог, предала любовта към пианото на стотици деца. За нея изграждането на храма е мисия и дълъг извървян път – до празничния камбанен звън минават 18 години, разказа тя за БТА.

Десетилетия наред местната общност няма свой храм и използват за молитвен дом малко помещение под наем. През 1999 г. възниква идеята за построяването на арменска църква в Ямбол. Соня Арашавир застава зад каузата – първо със собствената си огромна енергия, а после и с голяма част от средствата. Пътят към изграждането на храма обаче се оказва дълъг и осеян с административни спънки. „Започнахме с любов, но беше много трудно с осигуряването на място за градежа. Трябваше да се гласува от Общинския съвет, отказваха ни години наред“, спомня си днес тя.

Разрешението за строеж на църквата е подписано от кмета на Ямбол през 2003 година. Местната власт се сменя и следват още няколко години забавяне. На 16 декември 2006 г. е направена първата копка на бъдещия храм, а две години по-късно в основите му са положени 16-те свещени камъка според каноните на арменската църква. Ритуалът води покойният вече архиепископ Дирайр Мардигян, който тогава е духовен водач на арменците от Румъния и България.

Междувременно събраните от дарения 40 хил. лева са „погълнати“ от основите на храма, поради спецификата на терена, а и не само. „Градежът започна в много нестабилен период, през 2008 г. цените също летяха нагоре, спонсори почти нямаше, но никога не ми е минавала мисълта да се откажа“, казва Соня Арашавир. Тогава тя решава да стане основен спомоществовател на храма. Средствата успява да осигури като отстъпва за строеж наследствената си бащина къща в центъра на Ямбол. Споделя, че до ден днешен не съжалява за това си решение. „Човек трябва да остави нещо след себе си, а най-ценното е да бъде нещо, което служи на хората – училище, църква или старчески дом“, споделя още тя. Арменската апостолическа църква „Сурп Агоп” в Ямбол отваря врати на 24 септември 2017 година.

„Днес светът безкрайно много се нуждае от хармоничност, обединение и най-вече вяра в душите на хората. Религиите са различни, но Бог е един – той е любов, красота и спокойствие“, допълва Соня Аршавир от мъдростта на своите 70 години. „Нека имаме вяра, добри помисли, зраве и мир. Нека загърбим разделението и враждата, както между хората, така и между нациите“, пожелава тя на всички по повод светлите за целия християнски свят празници.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!