Обратно към категорията

На Петровден в Ямбол празнуват над 2700 души

Добавено на: 29.06.2021 15:34
   

На 29 юни Българската православната църква почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел.

Рожденото име на Свети Петър е Шимон /Симон в гръцка транскрипция/ и е по-малък брат на Свети Андрей. Той е един от любимите ученици на Иисус, който го нарича Петър, което означава „камък“, „скала“ в превод на български: „ и Аз ти казвам: ти си Петър и на тоя камък ще съградя църквата Си“.

Свети Петър е първият епископ на Антиохия, основател и ръководител на общината и първият епископ на Рим и там е екзекутиран като мъченик.

Савел е рожденото име на Свети Павел. Той не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, Савел бил фарисей и в духа на консервативния юдеизъм участвал в гоненията срещу християните и в убийството на Свети първомъченик Стефан.

Обръщането му към Христос станало в резултат на чудно видение. Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: „Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Иисус, когото ти гониш“. Потресен до дъното на душата си, той се покръстил, приел името Павел, което на български език означава „малък“, „скромен“, „смирен“, „кротък“. Бившият фарисей станал най-ревностния разпространител на християнската вяра. Проповядвал в земите на траките – днешна България.

Светите равноапостоли Петър и Павел загинали мъченически на 29 юни 67 година в Рим по заповед на император Нерон.

Според българските вярвания Христовите апостоли са не само братя, но и близнаци.

В народната традиция този ден е познат като Петровден – един от най-почитаните летни празници на българския народ.

Свети Петър е почитан като апостол, олицетворяващ доброто начало, пазител на портите на Рая и главен съдник на човешките грехове.

Свети Павел според народните представи е свързван със стихийното зло начало. Той бил винаги сърдит и лош и затова се почита предпазването на нивата от огън, за да не пламнат снопите.

На днешният ден празнуващите в Ямбол са 2719 души, от които 1588 мъже и 1131 жени.

Мъжете, които имат повод да почерпят днес, са: Петър – 905 именици, Панайот – 209, Павел – 179, Камен – 67, Павлин – 65, Пеньо – 43, Петьо – 42, Пейчо – 32 и Пейо – 19.

При нежният пол дамите с най-често срещаното име са Петя – 497 празнуващи, Кремена и Павлина са с по 120 представителки, Петранка – 93, Пепа – 76, Поли – 62, Полина – 61, Петра – 42, Петрана – 30, Преслава – 24, Павлета – 1, Павла – 1.

На всички именници пожелаваме много здраве, щастие, късмет! Носете с гордост имената си!


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!