Обратно към категорията

Посветената на празника на Ямбол изложба „Светлината“ в седем зали в обновената галерия

Добавено на: 25.06.2024 16:05
   

Седем зали в обновената Художествена галерия „Жорж Папазов“ зае тазгодишното 19-о издание на традиционната изложба на местни художници „Светлината“. По традиция вернисажът беше в Деня на Ямбол – Свети дух.

В експозицията са изложени платна, дърворезби и пластики на 44 творци, които продължават да живеят в родния град, както и на такива, които отдавна са излезли от Ямбол, но никога не са скъсвали духовната си връзка с него.

Към тях беше най-вече обръщението на заместник-кмета Енчо Керязов, който заедно с кмета Валентин Ревански и областната управителка Биляна Калканджиева присъства на откриването. „Дано намерите поне една причина да се върнете отново в Ямбол, защото ние имаме нужда от хора като вас“, заяви Енчо Керязов.

Тази година специален гост е роденият в ямболско художник Николай Димитров, който от години живее в Норвегия. Представени са негови картини от фонда на Художествена галерия "Жорж Папазов".

На втория етаж в галерията са подредени и творби на Жорж Папазов, Джон Попов, Иван Газдов, Иван Димов и много други имена, с които Ямбол и до ден-днешен продължава да се гордее. Експозицията там ще е постоянна, заяви директорът на галерията Петко Йорданов.

Той напомни, че изложба „Светлината“ се връща отново в залите на галерията след 4-годишното прекъсване – заради пандемията и след това заради ремонта, но пък през това време тя беше провеждана на открито.

Председателят на Съюза на българските художници в Ямбол Петър Тепсизов допълни, че реновирането е историческо събитие, защото от откриването на галерията през 1973 г. такъв кардинален ремонт не е правен и от името на своите колеги благодари на ръководството на общината.

Сред гостите в галерията бяха също бившият кмет на Ямбол Христо Колев, бившият министър на културата Велислав Минеков, гости от Израел, много ценители на изкуството.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!