Обратно към категорията

Поздравление от кмета на Ямбол Валентин Ревански за Националния празник на Република България 3-ти март

Добавено на: 03.03.2024 16:32
   

Уважаеми съграждани,

146 години ни делят от онзи Трети март, когато беше подписан Сан Стефанският мирен договор. Той сбъдна мечтата на всички българи - да живеят в една свободна държава.

Миналото ни е много повече от фактите, записани в учебниците по история. То е изковано със саможертвата на дедите ни и с братския порив на руския народ, който доказа и показа на целия свят, че българите не сме сами. 3 март е празник на мира в България, скъпо платен с човешки жертви и дълбоко ценен от нас, въпреки опитите да бъдем разделени на тази паметна и свещена дата.

Руско-турската освободителна война взема хиляди жертви – на храбри българи, руси, румънци и други наши братя. За всички тях България е последен дом, тях ние почитаме като свои герои.

Днес ще се преклоним и пред паметта на родолюбивите ямболлии, като положим отново венци и цветя пред техните паметници.

Грижата и създаването на нови исторически паметници в нашия град не е единствено почит към героите от миналите поколения, тя е завет към тези, които идват след нас. Защото младите хора трябва да знаят историята на своя народ такава, каквато е, без да се крият фактите.

Днес повече е нужно да припомним, че свободата трудно се извоюва, но още по-трудно се защитава. А историята ни показва, че когато сме заедно, имаме силата да постигнем много. Затова трябва да имаме познания, да полагаме труд и заедно да заставаме зад каузи, които ни обединяват.

Днес е ден за гордост и радост, ден за преклонение, но и ден за размисъл. Кой е бил до нас, кой ни е помогнал, кой се е жертвал за нашата свобода. И кой е бил против това да не бъдем свободни.

Важно е да имаме памет за историческата истина. Именно историята ни учи да не повтаряме грешките. Учи ни, че трябва да гледаме не само в минало, но и в бъдещето.

Живеем в сложни времена, но днес повече от всякога България има нужда от мъдри държавници, които да мислят, да говорят и да действат за мир, а не за обратното.

Пожелавам ви здраве и сили!

Вечна да бъде паметта на всички, загинали за свободата и независимостта на Отечеството ни!

Честит национален празник на България, честита 146-та годишнина от Освобождението ни от турско робство!


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!