Обратно към категорията

Празничният 1 март в Ямбол

Добавено на: 01.03.2021 14:36
   

Празникът на Баба Марта и мартениците в българския народен календар е символ на разцъфването на пролетта и носи пожелания за здраве и плодородие. Една легенда свързва любимите мартеници с първия владетел на Дунавска България – Аспарух, а друга свързва окичването с преплетените бели и червени конци с траките.

За първа година по инициатива на Община Ямбол детските градини в Ямбол украсяваха дървета в центъра на града с ръчно изработени от децата мартеници.

С голямо желание в инициативата се включиха всички детски градини, а дръвчетата бяха определени чрез жребий. Кметът на Ямбол Валентин Ревански и неговият заместник Михаил Керемидчиев поздравиха с „Честита Баба Марта!“ малчуганите и им пожелаха да бъдат здрави и много послушни, да са бели и червени, румени, засмени. Валентин Ревански изказа благодарност към учителите и възпитателите, които помогнаха на децата.

За празничната атмосфера допринесоха и голямата мартеница с Пижо и Пенда, разположена върху една от пейките в централната градска част на Ямбол.

Видео по темата можете да видите тук

Тази година в Ямбол отново жени от пенсионерските клубове в града се превъплътиха в образа на Баба Марта. Те окичваха малки и големи с мартеници за здраве и късмет. Всички посетители в Центъра за административно обслужване в сградата на Общината също получиха мартенички.

От името на Община Ямбол заместник-кметът Енчо Керязов подари еднометрова мартеница на Многопрофилна болница за активно лечение „Свети Панталеймон“.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!