Обратно към категорията

Представиха резултатите от проучванията на средновековната крепост край село Воден

Добавено на: 28.07.2021 14:24
   

Екип от преподаватели и студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и археолози от Регионалния исторически музей в Ямбол публично са представили откритите находки от тазгодишните проучвания на археологическия обект "Малкото кале" край боляровското село Воден, съобщи за БТА директорът на музея ас. д-р Стефан Бакърджиев.
В представянето са участвали ректорът на УниБИТ проф. д.н. Ирена Петева, председателят на Академичното събрание проф. д.ик.н. Стоян Денчев и жители на общината.
Обект на разкопките, започнали през 2011 година, е средновековна крепост, разположена на 1000 кв. метра, съществувала през XI и XII век. През този археологически сезон е проучено пространството около новооткритата главна порта на крепостта и остатъци от втория й етаж. Открити са множество фрагменти от стенописи и изображения, изрисувани с различни цветове; монети, ножове, върхове на стрели, предмети от бита, фрагменти от стъклени съдове, битова керамика; многобройни фрагменти от луксозна керамика (сграфито) и ядро от печат.
Археологическите проучвания са част от дейностите, заложени в програмата на Международния югоизточен летен университет, създаден през 2015 година с цел сътрудничество между УниБИТ и пограничните общини Малко Търново, Болярово и Елхово. Всяка година съвместно се организират научни изследвания, подпомагащи издирването, съхраняването и популяризирането на знанията за историческото и културното развитие в тази част на тогавашната българска държава.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!