Обратно към категорията

Предстои обявяването на нова процедура за избор на съдебни заседатели в Ямбол

Добавено на: 20.02.2023 08:52
   

Нова процедура за избор на съдебни заседатели предстои да бъде открита от Общински съвет-Ямбол. В канцеларията на съвета вече е получено писмо от Окръжен съд-Ямбол, в което се посочва, че мандатът на сегашните съдебни заседатели към него изтича в края на 2023 г. Очаква се такова писмо да изпратят и от Апелативен съд-Бургас.
Изборът на нови съдебни заседатели следва да бъде направен поне 3 месеца преди изтичането на мандата на досегашните. Затова на предстоящото заседание на Общинския съвет, насрочено за 23 февруари, ще се обсъжда и създаването на временна комисия за подбор на съдебни заседатели.
Съдебните заседатели са представители на обществеността в съдебното заседание по наказателни дела, когато делото е за престъпление, за което се предвижда наказание повече от 5 г. лишаване от свобода.
Кандидатите трябва да са на възраст между 21 и 68 години и да имат настоящ адрес в общината. Те трябва да са със завършено най-малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията, както и да не страдат от психически заболявания.
Съдебните заседатели не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата към същия съд.
Съдебни заседатели не могат да са хора, изпълняващи същите функции в друг съд; общински съветници от съдебния район, за който са избрани; участващи в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели; работещи в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата на национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който са избрани.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!