Обратно към категорията

Предстои ремонт на параклиса в с. Вълчи извор

Добавено на: 23.11.2023 13:53
   

Събрани са нужните средства за ремонт на параклис ,,Св. Димитър“ в с. Вълчи извор, съобщи кметският наместник Тонка Кърмъзова. Със събраните средства и помощ от община Болярово ще се отремонтират вратата, капаците на покрива, външната мазилка, челните дъски, иконостасът. Ще се закупят столове, свещи, нови завеси за олтара и пътеки. Ще се направят отводнителни канали и ще се сменят тротоарните плочки.

А тези дни село Вълчи извор получи и още един дар от Варненска и Великопреславска митрополия – златист кръст. Той ще замени след ремонта стария дървен кръст, който беше свален преди години, защото бе изгнил и счупен. За тази светиня боляровското село се бори с още две църкви.

В село Вълчи извор е имало църковен храм, построен от българите тук през 1857 г. С течение на времето - през седемдесетте години на миналия век - черквата е била почти разрушена. Местните хора, обаче, запазили камбаната. По инициатива на общинското ръководство, тогавашния кметски наместник на Вълчи извор Желязко Янев и редица дарители, на същото място, през 2008 г. бе изграден параклис, носещ отново името „Свети Димитър”, осветен тържествено от свещеник Никола Костов и отец Ангел.

Сега със събраните дарения предстои да му бъде вдъхнат нов живот, каза Тонка Кърмъзова и допълни, че е планирала и в двора на параклиса да се изгради беседка и да се озелени с подходящи дървета.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!