Обратно към категорията

Приветствие за 9 май от кмета на община Болярово

Добавено на: 09.05.2024 12:40
   

Уважаеми жители на община Болярово,

Честит Ден на Европа!

Честит Ден на победата!

На този ден отбелязваме окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война. Празнуваме и Деня на Европа  в чест на мира и единството между държавите на нашия континент и в памет на годишнината от подписването на декларацията на Шуман.

Победата над фашизма е скъпо платена от над 100 милиона души в света, болшинството от които цивилни. Загубите на българската армия възлизат на повече от 12 хиляди убити и над 30 хиляди ранени. От ямболска област загиналите на фронта са 659 души, а войниците – 5007. Десетки са загиналите и ранените жители на нашите боляровски населени места в кръвопролитните боеве при Грабово, Драва Соболч, Драва Полконя и други. Поклон пред всички тях!

9 май е преломна дата в историята на Стария континент, защото с него започва прераждането му. Милиони хора са се опитали след войната да превъзмогнат скръбта по загиналите близки и загубеното имущество, дават денонощен труд, за да издигнат от разрухата нови градове и села, да построят нов, мирен свят.

И сега – 79 години след тази война, ние всеки ден призоваваме за мир и толерантност. Бъдещето до голяма степен зависи от всички нас, от нашата способност да извеждаме важни изводи от миналото и да учим наследниците си да живеят достойно, да се гордеят с родната ни кирилица, призната за официален език в Европейския съюз и да развяват високо българския трикольор, който днес се вее върху фасадите на всички европейски институции. 

В този тържествен ден желая на всички нас да бъдем по-амбициозни, по-смели, по-солидарни и по-единни.

Нека ежедневно защитаваме мира, демокрацията, правата на човека и свободата!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Христо Христов

кмет на Община Болярово


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!