Обратно към категорията

Продължава кампанията за спасяване от разруха на най-стария храм в Ямбол - „Св. Троица“

Добавено на: 01.05.2024 13:35
   

Продължава кампанията за спасяване от разруха на най-стария храм в Ямбол „Св. Троица“, която тече вече седма година. В момента се извършва спешен ремонт на църквата, но за цялостен са необходими над 500 хил. лева. Църковните настоятели Ивелина Господинова, Васко Стоянов и Елка Добрева изказаха благодарност към всички дарители през годините с пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ямбол. 

От началото на тази година са събрани близо 10 хил. лева. Половината от сумата е от поредния благотворителен базар на Цветница, а останалите са от дарения. Стотици са се отзовали до момента, всеки със своята лепта. Сред тях са както миряни от Ямбол и кметът Валентин Ревански, така и хора от страната. Материали и безвъзмезден труд са дарили строителни фирми, архитекти, проектанти, строителен надзор, разказаха църковните настоятели.

За седем години в кампанията за храма са събрани 130 хил. лева. Със 120 хил. от тях преди около месец започна частичен външен ремонт на храма – на покрива, фасадата, подмяна на настилката в двора и канализацията. Необходима е обаче и реставрация на пострадалите от влагата иконописи, ремонт на пода и тавана, на рушащата се камбанария и затова кампанията продължава.

Църквата „Св. Троица“ се намира в най-стария ямболски квартал – „Каргон“. Според историци датира от 17-и век, като е била вкопана в земята. След учредяването на Българската екзархия на мястото ѝ се издига нова църква през 1871 г. По време на Руско-турската война храмът е опожарен от изтеглящите се османски войски, наричани от историците „петте дни на ужаса в Ямбол“. Съграден е отново през 1884 г. Иконописите са дело на майстор Цоньо от Тревненската школа.

Именно от църквата „Света Троица“ идва началото на празника на Ямбол – Свети Дух. В двора на храма през 1862 г. е погребан видният ямболски възрожденец – Ради Иванов Колесов, който е бил учител във взаимното училище в храма. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!