Обратно към категорията

Продължава подкрепата за ремонта на храм "Света Троица" в Ямбол  

Добавено на: 28.04.2024 08:30
   

В навечерието на светлите Великденски празници, кметът на Ямбол посети храм "Света Троица", разговоря с отец Жельо и с част от църковното настоятелство, и подкрепи със своята месечна заплата ремонта на най-старата църква в града. "Всяко едно дарение към храма е символ на нашата обща вяра и уважение към църквата. Благодарим на всички, които са подкрепяли със средства и труд нейното възстановяване. Важно е да бъдем заедно и да си помагаме." каза Валентин Ревански. Отец Жельо, който служи в храма, също отправи благодарност към всички дарители.

Благодарение на събраните през годините средства чрез благотворителни кампании, вече е започнал дългоочакваният ремонт на фасадата и покрива на храма, изграждането на канализация и други ремонтни дейности. Църковното настоятелство обяви, че на Цветница, 28 април, отново ще се проведе благотворителен базар в двора на църквата и призова жителите на Ямбол да се включат в него.

Сградата е паметник на културата от местно значение. Според историческите източници, черква на това място в "Каргона" е построена още през 17 век. След учредяването на българската екзархия през 1871 година на мястото на старата църква се строи нов храм с голямо кубе. По време на януарските събития преди освобождението на Ямбол през 1878 година, останалите в историята като „петте дни на ужаса“, храмът е опожарен от бягащите османци. С дарения от граждани, през 1884 г. е построена сегашната сграда.

Именно в църквата „Света Троица“ е създаден и празникът на Ямбол, който и тази година ще отбележим тържествено в Деня на Свети дух на 24 юни.

В двора на църквата през 1862 г. е погребан ямболският възрожденец Ради Иванов Колесов, който е бил учител във взаимното училище към „Света Троица“."

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!