Обратно към категорията

Продължават разкопките в землището на село Завой

Добавено на: 08.08.2021 09:18
   

Продължават аварийните разкопки в близост до железопътната линия София - Бургас в района на ямболското село Завой. Проучванията ще продължат до средата на август, пишат от БНР.

Разкопките се извършват от 45 работници и 10 археолози, като средствата за дейностите са осигурени от Националната компания Железопътна инфраструктура. Проучванията се правят на западния бряг на река Тунджа и до момента са разкрити различни предмети и материали, характерни за късната желязна епоха /VI - V век пр. Хр, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев.
 
"Засега сме разкрили няколко жилищни структури от късно желязната епоха, няколко култови ями, едно средновековно жилище от 9-10 век, даже имаме интересна монета от времето на Лъв Шести, която може да бъде датирана от  886 до 912 година. Имаме няколко гроба, вероятно също от Средновековието", каза Бакърджиев.

Това е вторият етап от аварийните разкопки между жп-гарите Зимница и Завой. Те се налагат заради реконструкцията и модернизацията на жп- линията. Спасителни разкопки ще започнат и във връзка с осъществяването на ВиК проект, в съседното землище на село Кабиле.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!