Обратно към категорията

Проект за царския орел е с номинация за награда от ЕК

Добавено на: 06.06.2020 09:27
   

Проектът "Живот за царския орел" (Life for safe grid) е номиниран от ЕК за наградите по LIFE проекти 2020. Той ще се състезава в следните три категории - Околна среда, Природа или Действия по климата и е един от 15-те финалиста. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Победителите ще бъдат избрани от жури, а в допълнение гражданите от ЕС ще имат възможност да избират онлайн измежду тях.
Проектът се реализира в периода 2013 - 2018 г. от Електроразпределение Юг в партньорство с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в 8 специално защитени зони от НАТУРА 2000 - в районите на Сакар и Странджа (общини Елхово, Тополовград, Болярово), Ямбол, Сливен и Харманли.
Основна цел на проекта е да се намали смъртността при Царския орел (Aquila heliaca), причинявана от контакт с електропроводи. В рамките на проекта Електроразпределение Юг вкара под земята 70 км въздушни линии, изолира изцяло 42 км по въздушни електропроводи, монтира защитни изолации на 2340 електрически стълба, както и 10 "кацалки" за птици, които отстояват на определена височина от проводниците и позволяват птиците да кацат безопасно, се казва още в съобщението.


Маркери: орел, царския, life

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!