Обратно към категорията

Публичните консултации за определяне на съставите на СИК в община Болярово ще са на 22 февруари

Добавено на: 19.02.2023 10:49
   

Кметът на община Болярово насрочи със своя заповед консултации за определяне на съставите на секционните избирателни комисии за парламентарните избори на 22 февруари от 17 часа в заседателната зала на ул. „Девети септември" 19 ет.2. Обявлението е публикувано на сайта на общината в секция „Избори за НС 2 април 2023".
На основание чл. 91, ал. 1 и 3 от Изборния кодекс (ИК) и Решение № 1683 - НС от 16.02.2023 г. на Централната избирателна комисия в консултациите ще се включат парламентарно представените партии и коалиции в 48-мото Народно събрание на Република България, но тъй като те са публични, в заседанието имат възможност да участват и други партии и коалиции, които не са парламентарно представени.
При провеждане на консултациите партиите и коалициите трябва да представят следните документи:
1. писмено предложение за състав на СИК, което да съдържа: наименованието на партията или коалицията, която прави предложението; имената и ЕГН на предложените лица; длъжността в комисията, за която се предлагат; образование, специалност; телефон за връзка с предложеното за член на СИК/ПСИК лице; банкови сметки на членовете на СИК/ПСИК за изплащане на възнагражденията им;
2. заверено от партията копие от удостоверение за актуално правно състояние на партията, издадено не по - рано от датата на насрочване на изборите (31 януари 2023 година) или копие от решението за образуване на коалицията за участие в изборите за XLVIII Народно събрание. С тях се удостоверяват пълномощията на лицата, представляващи партията или коалицията;
3. пълномощно, подписано от представляващите партията/коалицията, или заверено копие от такова пълномощно, когато в консултациите участват упълномощени лица;
4. списък на резервните членове, които да заместят предложените от партиите и коалициите лица за състави на СИК/ПСИК, когато правомощията на член на СИК/ПСИК се прекратят предсрочно или когато член на СИК/ПСИК не се яви в изборния ден. Заместването се извършва с решение на РИК. Списъкът трябва да съдържа данните, посочени в т. 1.
Тези документи остават като неразделна част от протокола за проведените консултации и се изпращат на Районната избирателна комисия.
Със заповед № РД -5-76 от 7 февруари 2023 година на кмета на Община Болярово са образувани 20 избирателни секции, като със заповед № РД-5-73 от същата дата Секция № 310300001 /първа избирателна секция/ с адрес- гр. Болярово Профсъюзен дом - пл."Девети септември" № 3, ет.1 е определена за избирателна секция за избиратели с физически увреждания на опорно двигателния апарат и със зрителни увреждания.
Заповедите на кмета са оповестени публично на интернет сайта на Община Болярово в секция „Избори за НС2 април 2023".
С решение № 13-НС на Районната избирателна комисия от 17.02.2023 г. е определен брой от общо 142-ма членове на секционни избирателни комисии, като единствено Секция № 310300002 ще бъде с девет члена, останалите 19 секции са седемчленни.
При изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс ще бъдат образувани и СИК, обслужваща подвижна избирателна кутия за избиратели с трайни увреждания, чийто състав ще е от седем члена. Избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, трябва да заявяват желанието си в писмена форма чрез заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на община Болярово в срок до 18 март. В случай, че те нямат регистрация в общината по постоянен адрес, трябва да подадат и искане по чл. 36 ИК за гласуване по настоящ адрес.
Районна избирателна комисия (РИК) ще назначи съставите на секционните избирателни комисии (СИК) до 7 март 2023 г., а състава на ПСИК за избиратели с трайни увреждания не по-късно от 22 март 2023 г.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!