Обратно към категорията

Първа самостоятелна изложба „Зора“ откри Таня Христакиева в община „Тунджа“

Добавено на: 11.11.2022 10:57
   

Първа самостоятелна изложба откри в голямата зала на община „Тунджа“ директорът на дирекция „Местни данъци и такси“ Таня Христакиева. Изложбата „Зора“, подредена с вкус, талант и мисъл за всеки детайл, озари залата на общината и разкри творческия полет на душата й през последните 11 месеца. Събитието събра нейни близки, колеги, познати и ценители на изобразителното изкуство, за да изразят своето уважение и признание към таланта й.

Един уж случаен, но изключително неслучаен подарък на платно и бои от Ели Василева провокира Таня Христакиева да започне да рисува, но първата картина не трябвало да се дарява и затова тя нарисувала втора за благотворителния коледен бал на общината. На него тя осъзнава щастието да даряваш и да бъдеш полезен на децата и младите хора, които се нуждаят от подкрепа. И това отприщва творческия й заряд, за да нарисува 11 месеца по-късно 54 платна. В изложбата Таня Христакиева подреди само 41, защото някои от картините й вече не са в България, но и те са достатъчни, за да се види полета на нейната душа, таланта и вдъхновението й.

За творческото разгръщане на Таня Христакиева и големия скок в художествено-творческото й развитие й говори Снежанка Стоянова, скулптор – художник, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, преподавател в Националната художествена академия и главен асистент в БАН. „От картините на Таня струи светлина, настроение, свежест и живот. Тя рисува с жива спонтанна линия и лека маска, които с всяка картина все по-отчетливо очертават характерен художествено-творчески почерк“, каза Снежанка Стоянова и допълни: „Още в първата картина „Зора“ се вижда нейния уникален художествен усет в изобразяването на светлината на утрото, вдъхновяващото състояние на природата в началото на един нов ден. Тя показва своите художествено-творчески изобразителни заложби, показва умения в композирането, вижда се усет за рисуване на човешки тела, пейзажите имат пространство, портретите й – търсене на психологическо състояние. Вижда се усета й в изобразяване на светлината в буквален и преносен смисъл“.

Според Снежанка Стоянова първата самостоятелна изложба на Таня Христакиева „Зора“ показва зората на нейния творчески път като художник, по който тя върви със смели стъпки и с всяка своя творба изненадва и радва все повече с талант и с жизнеутвърждаващите послания в нейните картини.

Развълнуваната художничка благодари на всички и сподели, че това е проект, в който е вложила изцяло душата си.

Кметът Георги Георгиев не скри щастието си, че община „Тунджа“ има честта да бъде домакин на изключително вълнуващото културно събитие – първата самостоятелна изложба на Таня Христакиева. „Винаги съм си мислел, че от Таня Христакиева по-добра в данъчните служби няма и в това е силата й, но сега виждам, че тя е изключителен талант и в друго направление - рисуването. За мен е чест, че имаме такива служители в общинска администрация, че работя с такива хора и вярвам, че служебната атмосфера също предразполага за разгръщането на нейните вдъхновения“, сподели той и й пожела да бъде здрава и успешна във всички поприща, с които се занимава с такова вдъхновение.

Изложбата ще продължава да озарява залата на община „Тунджа“ до края на месец ноември.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!