Обратно към категорията

РЗИ-Ямбол: Важна е защитата на младите хора от тютюневата индустрия

Добавено на: 31.05.2024 07:58
   

Здравните институции отбелязват днес Световния ден без тютюнев дим. Темата на Световния ден без тютюнев дим през 2024 г. е защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия, съобщава Регионална здравна инспекция-Ямбол. 

Индустрията разработва продукти и рекламни тактики, които се харесват на децата и юношите, достигайки до тях чрез социални медии и платформи за стрийминг. Продукти като електронни цигари и никотинови торбички набират популярност сред младите хора. Изчислено е, че 12,5% от подрастващите в Европейския регион са използвали електронни цигари през 2022 г. в сравнение с 2% от възрастните. В някои страни от региона процентът на употреба на електронни цигари сред децата в училищна възраст е 2–3 пъти по-висок от този на тютюнопушенето, посочват още от ямболската здравна инспекция.

България е сред най-тежко засегнатите от вмешателство на тютюневата индустрия, сочи Глобалният индекс за намесата на тютюневата индустрия през 2023, отбелязват от сдружение „България без дим“. Чрез индекса, Глобалният център за добро управление в контрола на тютюна регистрира как правителствата на 90 страни реагират на вмешателството на тютюневата индустрия в политиките за обществено здраве. С получените 73 точки, България заема 74 място от 90 страни.

Сред мерките, които предлага Коалиция за живот без тютюнев дим са да се разработи Национална стратегия за контрол на тютюна, като се създаде и държавен орган, който да координира дейностите по изпълнението на стратегията, без участието на представители на тютюневия бранш; парламентът да приеме Закон за лобизма и регистър на лобистите със задължително разкриване на финансирането и конкретните цели на лобирането, както и да приеме цялостна забрана за спонсорство и дарения от тютюневата индустрия.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!