Обратно към категорията

Сирната седмица в Ямбол под знака на "Кукерландия"

Добавено на: 11.03.2024 08:22
   

В началото на седмицата след Месни заговезни започва периодът на Сирница или Сирната седмица. През тези седем дни, наречени и бели пости, православната църква препоръчва да не се яде месо, но е позволено да се консумират млечни продукти, включително сирене и яйца. В този период често се приготвят вити баници.

В Ямболска област Сирната седмица по традиция ще премине под знака на „Кукерландия“. Близо 33 хиляди хлопки, Валя Балканска, Петър Янев и „Чинари" ще огласят четвъртвековния юбилей на Международния маскараден фестивал в Ямбол. Фестивалът започва на 14 март с детския празник "Аз съм кукерче". Официалното откриване е на 15 март с маскарадно шествие и концерт на Валя Балканска и Петър Янев. Над 3000 кукери, мечкари, сурвакари, бабугери, старци, русалии, сурати, джамалари, джоламари, рогацари, клопòтарци ще огласят с 32 685 хлопки, благословии и наричания на 16 и 17 март парка на Ямбол.

Фестивалът и през 2024 година се организира от Община Ямбол и Община Тунджа, под патронажа на Министерството на туризма и Министерството на Културата.

Забавни работилници за малки и големи очакват посетители на 16 март, събота, от северната страна на Културно-информационен център „Безистен", след 11 часа предиобед. Всеки един от вас ще има възможност заедно с художници и дизайнери от Център за неформално образование и култура „АЛОС" да се включи в създаването на най-мащабния кукерски цветен пъзел от употребявани капачки.

Двама млади са избрали да направят тържествено своята сватба на 16 март в „Безистена“. Според каноните на православната църква, сватбите са разрешени до Сирница, като венчавките са позволени отново след Светлата Великденска седмица.

На Сирни заговезни вярващите си вземат прошка със семейството, приятели и роднини извън семейството. По-заможните хора даряват на по-бедните си съседи и близки - яйца, сирене и мляко.

Обредът ще бъде пресъздаден и в рамките на „Кукерландия“. На връх Сирни Заговезни, на 17 март, от 17:30 часа, на сцената зад зала „Диана" в Градския парк самодейни колективи ще направят възстановка на характерните за този празник традиции – палене на огън и прескачането му за здраве, хвърляне на стрели, „хамкане" с халва, вземането и даването на прошка. След това е концертът на ансамбъл „Тунджа", който през 2024 г. отбелязва своя 70-годишен юбилей.

Пълната програма на фестивала ще намерите тук.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!