Обратно към категорията

След 30 май назначават четирима съдебни медиатори в Ямболския окръжен съд

Добавено на: 23.05.2024 09:18
   

Единадесет от общо четиринадесет кандидата, подали заявления и документи за участие в процедурите за подбор на съдебни медиатори в Съдебен център по медиация в Окръжен съд – Ямбол, са издържали писмения тест. 

Устното събеседване ще се проведе на 30 май, след което комисията ще реши кои четирима да назначи като съдебен медиатор.

Процедурата за подбор бе открита по Наредбата за подбора, статута и дейността на медиаторите в съдебните центрове по медиация с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация, съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Това е извънсъдебно решаване на спор, при което трето, неутрално лице подпомага страните за намиране на взаимноизгодни решения. Няколко са хипотезите, в които препращането към първа среща по медиация е задължително, съгласно чл. 140а ал. 1 ГПК. Първата група спорове са по Закона за собствеността – разпределяне съсобствена вещ, парични вземания, произтичащи от съсобственост, делба. Втората група – по Закона за управление на етажната собственост – изпълнение на задълженията на ползвателите и собствениците на самостоятелни обекти в сграда с режим на етажна собственост, ремонт на общи части и заплащане на разходи, отмяна на незаконосъобразни решения. Третата група – по Търговския закон – изплащане на стойността на дружествени дялове и спорове, свързани с отговорността на управителя на дружеството.

Страните в спора ще имат свободата сами да посочат медиатор. Първите три астрономически часа от медиацията ще бъдат безплатни за страните. Медиаторите ще бъдат заплащани със 100 лв. на час с ресурс, заделен от съдебния бюджет. Ако има потенциал да се стигне до споразумение, но това време не стига, следващите срещи се заплащат по предвидената тарифа.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!