Обратно към категорията

Поставят паметна плоча на големия сливналия инж. Иван Иванов

Добавено на: 08.11.2022 14:41
Снимки: "Уикипедия"
   

Паметна плоча на родения в Сливен Иван Иванов - строителен инженер, новатор, учен и прочут кмет на София, ще бъде поставена днес от Камарата на строителите в България и Националния клуб на строителите – ветерани, в  непосредствена близост до водопровода "Рила - София“ в община Самоков. По този повод кметът на Община Сливен Стефан Радев изпрати поздравителен адрес до двете организации за родолюбивата им инициатива. „Личността на инж. Иванов е заела достойното си място сред знаковите имена, с които Сливен се гордее! Млад ентусиаст, патриот, изпълнен с воля и устрем, той бързо успява да направи впечатление и да въведе в градоустройството модерните европейски тенденции“, заявява Радев. „И днес той е считан за най-успешния софийски градоначалник. Паметта за големи личности като него трябва да бъде съхранена и предадена на поколенията, за да служи като образец за новаторско мислене“, казва още сливенският кмет.   

Инж. Иван Иванов /2 юли 1891 г. – 1965 г./ е завършил Техническия университет в Мюнхен. Управлението му като кмет на столицата ни /1934 – 1944 г./  е известно като „Златното десетилетие на София“. За него и до днес напомнят емблематични сгради като тези на Съдебната палата, Народната библиотека, БНБ, МВР, зала „България“ и др. За изработването на градоустройствен план на столицата обявява конкурс с участието на урбанисти от Европа. Започва да строи т.нар. работнически жилища, след като изучава опита на Виена и Прага. Големите му постижения и драматичните обрати в житейския му път са описани в документалния роман на журналиста Станислав Колев „Кметът на София“, който бе представен през пролетта в Сливен.  

Рилският водопровод, където ще е паметната плоча, е първото съоръжение от подобен мащаб за снабдяване на столицата с чиста питейна вода.    


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!