Обратно към категорията

Със спектакъл по български приказки отбелязват Международния ден на детската книга в Ямбол

Добавено на: 02.04.2022 10:33
   

„Български приказки“ по Елин Пелин и Ангел Каралийчев представят на сцената на Държавен куклен театър „Георги Митев – Жоро“ – Ямбол в Международния ден на детската книга – 2 април. Спектакълът е на Държавен куклен театър – Търговище. Адаптацията и постановката са на Русан Стаменов, сценографията – на Стефка Атанасова Кювлиева, помощник режисьор и суфльор е Дарина Христова.

Събития на детската книга са посветили и ямболските читалища „Пробуда-1909“ и „Зора-1945“. На 8 април, петък, детска група „Слънчице” от Детска градина „Радост“ ще гостува в библиотеката на Народно читалище „Пробуда-1909”.

„Свят на думи и вълшебства“ е мотото на проявата, която Народно читалище „Зора-1945“ организира същия ден от 11:30 часа в пространството до Регионална библиотека „Г. С. Раковски“.

Международният ден на детската книга – 2 април се отбелязва всяка година в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още „Малка Нобелова награда“.

Денят е избран не случайно и за старт на XI-то издание на националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите“, което ще започне днес и ще приключи на 23-ти април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право, съобщават организаторите от Асоциация „Българска книга“.

Участници в „Походът на книгите“ отново ще бъдат известни българи, които ще се срещнат с децата на живо и онлайн, за да им прочетат откъси от любимите си детски книги, като по този начин мотивират най-малките да четат. В тазгодишното издание са поканени да четат политици и журналисти, а сред потвърдилите до момента са: еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова - патрон на събитието, заместник-председателят на народното събрание Кристиан Вигенин, вице-премиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на културата Атанас Атанасов, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош и др.

В рамките на „Походът на книгите“ ще се проведе и „Маратон на четенето“ от 2 до 21 април 2022 г. в библиотеки и читалища в цялата страна под формата на поредица от срещи, четения, премиери, драматизации, конкурси и др.

Десетото издание на Национална награда “Бисерче вълшебно” отново е част от "Походът на книгите" и дава отлична възможност на децата от 5 до 16 г. да разгледат номинациите и да изберат своите любими книги.

Празник на книгата ще организират издателствата, членове на АБК, в книжарниците, библиотеките и културните центрове в цялата страна. Предстоят поредица интересни събития, срещи с автори, премиери на книги и др.

Предвидени са и регионални кампании „Походът на книгите“, които са организират съвместно с НСОРБ с участието кметовете на различни общини и населени места в България.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!