Обратно към категорията

Спомен за един невероятен ямболлия

Добавено на: 21.05.2022 10:12
   

На днешния ден през 1907 година в Ямбол е роден композиторът Атанас Паленков, припомня календарът на Регионалния исторически музей.

Паленков всъщност е от Тополовград. Баща му Георги за кратко е бил околийски началник преди да се роди Атанас. Семейството било с възможности. Атанас завършва музика във Виена.

Първоначално работи като учител по музика в Тополовградската прогимназия, където всяка година под негово ръководство изнасят оперетки. В периода 1945-1948 г. е учител в сливенското ОУ „Д-р Иван Селимински”, където заедно с Атанас Банчев създават училищен хор.

През 1954 г. Атанас Паленков събира група от самобитни народни певици и музиканти в Ямбол и полага началото на Тракийския ансамбъл за народни песни и танци към Окръжния народен съвет и Тракийската организация. В репертоара му са включени традиционни за Ямболския край народни песни, инструментални оркестрови, групови и солови изпълнения, типични народни танци, както и авторски разработки. Наред с Паленков сценично обогатяват програмите ръководителите на съставите - хореографът Павел Терзиев, кавалджията Георги Иванов, вокалната солистка Елена Граматикова, диригентът на оркестъра Георги Нойков и други от състава. Привлечени са като консултанти и автори редица национални композитори и хореографи. От събори на народното творчество в окръга е събрано огромно количество местни песни, инструментални мелодии и танци. Редовно се изнасят концерти в окръга и страната.

Междувременно Атанас Паленков продължава да композира и музика за деца. Автор е на оперетките „Нивалина“, „Змей”, „Добри сърца”, „Непослушната Лилянка” и др. Създава нотирана музика и песни за народни хорове и ансамбли.

Съпругата му Радка също е учителка в Ямбол. Двамата имат син и дъщеря – Георги и Мария.

Паленков напуска този свят на 67-годишна възраст, на 17 януари 1975 г.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!