Обратно към категорията

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово

Добавено на: 10.05.2024 16:37
   

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово.

Тук все още пазят родната му къща, която днес е превърната в музей, паметник на културата от национално значение. В местната над 250-годишна църква е съхранен и котелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Цветя красят и първия паметник на революционера, поставен през далечната 1895 г. от сестрите му. Венци бяха положени днес от кмета на общината, от общинските съветници, кметството, читалището и училището и пред паметника на Караджата, който се извисява в центъра на селото.

184 години се навършват на 11 май от рождението на революционера. Патронен празник празнуват също училището и читалището.

А училищната сграда вече е напълно реновирана. Лентата днес беше тържествено прерязана от кмета на община Болярово Христо Христов, директора на ОУ „Стефан Караджа“ Димитър Дичев, началника на Регионалното управление на образованието Георги Георгиев и строителния предприемач Димитър Керемидчиев.

Извършено е топлоизолиране на външните стени, полагане на полимерна мазилка, подмяна на съществуващите прозорци с PVC стъклопакети, подмяна на входните врати с алуминиеви, изграден е втори таван от гипс картон на метална конструкция, подменени са лампите с енергийно ефективни. Изградени са вътрешни тоалетни и трапезария. Доставено е напълно ново оборудване и обзавеждане.

Ремонтът бе извършен по проект на общинската администрация, финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Стойността на осигуреното безвъзмездно финансиране 371 358,27 лв. Допълнително общината осигури още толкова.

„Това беше един от най-тежките ни проекти, които сме реализирали през годините – заради пандемичната обстановка и тежката икономическа криза, довела до рязкото повишение и на строителните материали. Но най-важен е резултатът. А той е една по-добра учебна база за децата и техните учители.“, каза кметът на община Болярово Христо Христов.

Ремонтирана беше и част от сградата на Народно читалище „Стефан Караджа-1904“, което пък отбелязва своята 120-годишнина. Вече е подготвен проект за цялостен ремонт и се търси финансиране, обяви кметът Христо Христов. 

А в читалището в Стефан Караджово се развива действително богата художествена самодейност и днес участниците във фолклорната певческа група и в танцовия състав го доказаха с изпълненията си на читалищната сцена. С рецитал за Стефан Караджово, танци и песни, посветени на Родината и родовата памет, се представиха и учениците от ОУ „Стефан Караджа“. Музикален поздрав към стефанкараджовци поднесе и фолклорна певческа група „Крушов цвят“ от село Голямо Крушево.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!