Обратно към категорията

Стрелецът Димитър Тодоров е спортист № 1 за Ямбол, Михаил Михов беше обявен за треньор на 2023 г.

Добавено на: 21.12.2023 13:16
   

Бронзовият медалист от европейското първенство по спортна стрелба, вицешампион на България Димитър Тодоров от стрелкови клуб „Диана“ стана спортист на 2023 г. на Ямбол. Наставникът на клуб „Борба и самбо“ Михаил Михов беше обявен за треньор на годината. А отборната награда беше връчена на отбор 4х400 от лекоатлетически клуб „Радио 999“ с треньор Петрана Чамова в състав Ивайло Москов, Йордан Грудев, Пламен Драганов и Никола Караманолов, които са шампиони на България от държавното първенство по лека атлетика за юноши старша възраст.

Наградите бяха връчени на тържествена церемония на 20 декември в Културно-информационен център „Безистен“.

„Щастливи сме, че именно нашият град е дом на олимпийски, световни, европейски, балкански и републикански шампиони“, каза в приветствието си кметът Валентин Ревански. Той отправи благодарност към всички спортисти, към заслужилите майстори на спорта, към треньорите за техните изключителни постижения и принос към развитието на спорта в нашия град.

„Както обещахме, ще продължим да обновяваме и създаваме нова спортна инфраструктура, както за масовия, така и за професионалния спорт. Радваме се, че децата и младежите в спортните клубове за последните четири години са се увеличили двойно, което е голям успех и сме изключително радостни от този факт!, каза още кметът Валентин Ревански.

„Ямбол винаги е имал добри спортисти и аз съм горд, че също съм от тази школа“, каза председателят на Българската федерация по скокове на батут Стоян Димитров, който беше сред официалните гости на церемонията.

В залата бяха също почетният гражданин на Ямбол, заслужилият майстор на спорта - Димитър Минчев, почетният гражданин на Ямбол и заслужил майстор на спорта Маргарита Моллова, почетният гражданин на Ямбол и заслужилият майстор на спорта Тотка Тодорова, заслужилият треньор Димитър Плочев, четирикратни носители на званието „Спортист № 1 на Ямбол“ през годините.

В първата десетка на ямболските спортисти за 2023 г. са още:

ЗИНГА ФИРМИНО от лекоатлетически клуб „Радио 999“ – шампион на България по троен скок и скок на дължина, финалист на Европейските младежки олимпийски игри.

СИМЕОН СИДЕРАС от спортен клуб „Борба и самбо“ – завоювал за Ямбол и България пето място на Европейското първенство по борба за кадети, бронзов медалист от Балканиадата и шампион на България в категорията юноши старша възраст.

ПЕТКО САРАКОСТОВ от спортен клуб „Борба и самбо“ – държавен шампион по борба свободен стил в категория 59 кг, многократен златен медалист от турнири в България, Гърция и Турция.

МАРСЕЛА ГЕОРГИЕВА от спортен клуб „Борба и самбо“ – сребърна медалистка от Балканиадата по борба свободен стил и вицешампион на България от шампионата за момичета, представила Ямбол и страната ни на Европейското първенство през 2023 г.

МАРТИН МУТЛЯШКИ от спортен клуб брейк „Пластик деформейшън скуад“ – държавен шампион на републиканското първенство по брейк.

КАЛОЯН АНГЕЛОВ от спортен клуб по скокове на батут „Енчо Керязов“ – двукратен вицешампион от държавните първенства по скокове на батут, многократен медалист от републикански турнири.

ПОЛИНА ТОДОРОВА от клуб по лека атлетика „Тунджа“ – вицешампион от държавното първенство по лека атлетика за жени на бягане 800 м.

НИКОЛА КАРАМАНОЛОВ от лекоатлетически клуб „Радио 999“ – сребърен медалист на държавното първенство на скок на дължина и на 100 метра гладко бягане, шампион на България в щафетата 4х100 метра, представил Ямбол и България на Купа Европа в 4х100 метра при мъже.

ТЕОДОРА МЛАДЕНОВА от спортен клуб „Карате киокушинкай“ – бронзова медалистка от балканското първенство „Ката“ за жени.

С огромна признателност към техния цялостен принос за развитието на спорта в Ямбол Община Ямбол удостоява с почетен плакет юбилярите Христо Христов, дългогодишен председател на Обединен спортен клуб „Тунджа” и Гено Плачков - играч от "Залата на славата" и дългогодишен треньор на баскетболен клуб „Тунджа“.

За учител по физическо възпитание и спорт за 2023 година, общинската комисия обявява двама преподаватели – Милена Иванова (под чието ръководство училищните отбори на природо-математическата гимназия „Ат. Радев“ по волейбол, тенис на маса и шахмат завоюваха златни медали и в трите възрастови групи на общински, областни, зонални и финални етапи) и Георги Георгиев (учител в основно училище „П. Р. Славейков“, извел за първи път от създаването на ученическите игри училищен отбор от Ямбол по футбол на вицешампионско място в страната).

За дългогодишна, високопрофесионална дейност в системата на физическото възпитание и спорта с плакет и грамота бяха удостоени старши учителите по физическо възпитание и спорт Димитър Чамов и Събина Димова, както и дългогодишният председател на Ученическия спортен клуб Георги Кьосев.

Шест медала от европейски, седем от балкански и 72 от държавни първенства през 2023 година. От тези отличия 23 са златни, 18 са сребърни, 24 са бронзови. Това е точната равносметка от подадената от 46-те спортни клубове, които развиват дейност в град Ямбол.

Съгласно Правилника за наградите и отличията на Община Ямбол, Общинската комисия удостои с награди още 122-ма спортисти и треньори.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!