Обратно към категорията

Съдът отказа да открие производство по несъстоятелност срещу „Телеинфоцентър“

Добавено на: 06.01.2021 09:44
   

Ямболският Окръжен съд отхвърли молбата на собствениците на бившия концесионер на автобусните спирки в Ямбол за откриване на производство по несъстоятелност, научи 999. Мотивът за решението на съдия Галина Вълчанова е фактът, че по вина на ищеца не е извършена назначената съдебно-икономическа експертиза.

Припомняме, че делото бе образувано по молба на Силвия Баева и „Грийн проджект консултинг“, които притежават дяловете в „Телеинфоцентър“. От документите в съда обаче става ясно, че в молбата от името на „Грийн проджект консултинг“ е подписана от Ралица Божкова-Зия, макар тя отдавна да е заличена като негов управител.

В молбата се твърди, че на 7 юни 2020 г. общото събрание на „Телеинфоцентър“ е взело решение да поиска откриване на производство по несъстоятелност на дружеството поради невъзможност за осъществяване на стопанска дейност в условията на извънредно положение и пандемия. Счита се, че липсва стопанска перспектива по предмета на дейност поради нормативните рестрикции, а дружеството е на загуба за текущата и предходна година и не може да обслужва текущите си задължения, както и тези към кредиторите. От 29 април 2020 г. е съкратен 100 % от персонала. С допълнителна молба е посочено, че датата на спиране на плащане към кредиторите е 24 юни 2020 г. – датата на нотариална покана за обявяване на предсрочна изискуемост на кредит към Българската банка за развитие.

С молбата е представен още годишен финансов отчет за 2019 г.; счетоводен баланс на дружеството към 30 юни 2020 г., по който са отразени задължения към персонал – 47 408,40 лв., задължения към НАП и други държавни ведомства – 335 707,23 лв.; справка за задълженията към доставчици и кредитори към 30 юни 2020 г. в общ размер 1 675 750,58 лв.; нотариална покана от Българска банка за развитие за плащане на задълженията по договор за банков кредит в размер 522 796 лв. към 23 юни 2020 г.

С определението по насрочване на делото съдът е назначил съдебно-икономическа експертиза, която да извърши анализ на икономическото състояние на молителя – спрени ли са плащанията от дружеството и кога, какви са размерите и основанията за възникване на задълженията, както е притежаваното имущество от дружеството и неговата стойност, извършва ли дейност, какви са причините за неплатежоспособността и временен ли е характера на затрудненията, разполага ли дружеството със средства за покриване на разходите в производството по несъстоятелност и какъв е предполагаемия размер на първоначалните разноски и не на последно място каква е структурата на активите и пасивите, какви са показанията за финансовото му състояние и финансови резултати. Въпреки надлежното уведомяване на молителя за внасяне на определения депозит за назначената експертиза, такъв не е внесен до приключване на съдебното дирене и това доказателство не е събрано.

„Независимо от представените с молбата писмени доказателства и данните, съдържащи се в Търговския регистър по партидата на дружеството, съдът не притежава специални икономически знания, за да е в състояние без заключението на назначената съдебно-икономическа експертиза да направи релевантните за казуса правни изводи – налице ли са предпоставките за откриване на производство по несъстоятелност“, посочва в решението си съдия Галина Вълчанова.

Съгласно чл.631 от Търговския закон съдът отхвърля молбата, когато установи, че затрудненията са временни или че дружеството разполага с имущество, достатъчно за покриване на задълженията, без опасност за интересите на кредиторите.

Така освен, към работници и доставчици, „Телеинфоцентър“ вече е длъжник и на Ямболския Окръжен съд. Дружеството е осъдено на плати държавна такса от 250 лв.

Решението на ямболския окръжен съд не е окончателно и подлежи на обжалване.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!